Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tegnapelõtt, március 10-én világszerte tíz- és százezrek tüntettek a Kínai Népköztársaság nagykövetségei elõtt a tibeti nép szabadságáért. A világméretû tüntetés központja Brüsszel volt, célja pedig az úgynevezett "Brüsszeli platform" címû dokumentumban fogalmazódott meg. Ugyanezen a napon - a tibeti néppel való együttérzés jeleként - az "Egy zászló Tibetért" kezdeményezés keretében a világ több száz városában a városházákra, középületekre kitûzték a tibeti nemzeti zászlót. Így történt ez Magyarországon is; sajnálatos, hogy Budapest végül is nem szerepelt e városok között.

Tibet 6 millió lakosa Kína délnyugati sarkában 1949-ig élvezhette országa függetlenségét, õrizhette õsi kultúráját. A független Tibetet '49-ben rohanta le Kína. A kegyetlen elnyomás ellen '59. március 10-én kelt fel az ország népe. Néhány nap leforgása alatt csak a fõvárosban 87 ezer embert mészároltak le; százezer ember - élén a dalai láma vezette kormánnyal - Indiába menekült. '59 óta szûnni nem akaró intenzitással zajlik a tibeti nép és kultúra szisztematikus megsemmisítése. Több mint hatezer kolostort romboltak le, százezreket deportáltak koncentrációs táborokba, a tibeti nõket kényszerabortusznak és sterilizációnak vetik alá, a hatmilliós Tibetbe 7,5 millió kínait telepítettek be napjainkig. A közel negyvenéves megszállás alatt 1,2 millió tibeti lelte halálát erõszak következtében, ami az ország összlakosságának 20 százaléka. Ma is tart a vallási és politikai üldözés, és folynak a bírósági tárgyalás és ítélet nélküli kivégzések.

A magyar közvélemény is tudomást szerzett arról, és felháborodással fogadta, hogy a közelmúltban, '95-ben a kínai hatóságok elrabolták és ismeretlen helyen õrzik a dalami láma utódjául kijelölt kiskorú gyermeket, Gedhun Choekyi Nyimát, a tizenegyedik pancsen lámát, aki Tibet második legmagasabb egyházi tisztségét tölti be.

Tibet szabadságáért az ENSZ három határozatot, az Európa Parlament pedig négy határozatot fogadott el; Németország, Olaszország, Ausztrália, az Egyesült Államok törvényhozása is határozatban ítélte el Kína Tibet- politikáját. A mostani megmozdulások azonban eltérnek minden eddigi kezdeményezéstõl, amennyiben a világ legkülönfélébb pontjain összehangoltan és egy idõben zajlanak.

Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt együttérzésérõl és támogatásáról biztosítja a tibeti népet - és ezt várja el a magyar kormánytól is. Tegnapelõtt a budapesti kínai követség elõtt több száz honfitársunkkal együtt tiltakoztunk az emberi jogok kínai megsértése ellen; '89 óta, a Tienanmen téri diáktüntetés utáni vérengzést követõen immáron másodszor.

Mi, magyarok is kis nép vagyunk - március 15-e közeledtével engedtessék meg annyi patetikus gondolat: a szabadság nekünk is mindent megért történelmünk során. De ezen túlmenõen Kína esetében az egész világ jövõje múlhat azon, hogy teljesülnek-e a "Brüsszeli platform" alábbi követelései:

(9.30)

Ezek szerint a kínai hatóságok engedjék szabadon az összes politikai és vallási bebörtönzöttet; biztosítsák a vallásszabadságot, és bocsássák szabadon a pancsen lámát; állítsák le a kínai népesség Tibetbe telepítését, az etnikai arányok erõszakos megváltoztatását; szolgáltassanak vissza az eredeti tulajdonosoknak minden vagyont; kezdjenek tárgyalásokat a dalai láma vezette emigráns kormánnyal a tibeti nép vallási és politikai szabadságának békés visszaállítása érdekében.

Március 15-e céljai is csupán évtizedek múltán valósultak meg, de megvalósultak. Március 10-e céljainak is elõbb-utóbb meg kell valósulniuk. A márciusi szabadságtörekvésekkel ugyanis ez így szokott történni. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage