Francz Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

FRANCZ REZSÕ (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Rendkívül népszerû az, amit Gyimóthy úr mondott: a kisemberek nevében hozzászólni, és holmi utópisztikus, kommunisztikus megközelítési módból szórni azokat az ellenzéki felelõtlen megnyilvánulásokat, aminek rendszeresen tanúi vagyunk.

Kérem, tudomásul kell venni, hogy a pártállami, központosított pénzek után nincs mibõl egy olyan - nem egy, több olyan - nagy elosztórendszert mûködtetni, mint ami mindenkinek kényelmes volt.

(10.50)

Most az, hogy az adó minek a vonzata, senkinek nem tetszik. Mi is azt mondjuk: igen, tényleg magasak az adók. Ezt kell csökkenteni. De könyörgök, minek az árán és hogyan lehet? Csak úgy lehetséges, ha az állam csökkenteni képes a kiadásait is.

Alanyi jogon eddig sem járt a gyes, hiszen az, akinek nem volt biztosítása korábban és rászorult volna - mert munkanélküli volt már akkor, amikor gyermeket szült s igazán szerencsétlen volt, igazán rászorult -, ebben a rendszerben megkaphatja. És ne haragudjon, tudom, hogy az a család, amely 19 ezer forint fölötti egy fõre jutó nettó jövedelemmel rendelkezik, nem azt mondom, hogy mindenben bõvelkedik, de ha figyelembe vesszük a rászorultsági szintet, akkor nem kell azt mondani, hogy kizárjuk a gyesbõl és egyéb szociális juttatásból a családok tömegeit. Fölösleges ilyen mûbalhét csinálni; mert azok, akik tényleg rászorulnak, a jövõben is meg fogják kapni. Olyanok is, akik eddig is rászorultak volna, de nem kapták meg. Tehát ahhoz képest kell szabni a posztót, amekkora rendelkezésre áll. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage