Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Elõször is szeretném azt mondani, hogy abban egyetértek Kis Gyula képviselõ úrral, hogy ma valóban március 12-e van. (Derültség a bal oldalon.) Ezen túlmenõen viszont számos kérdésben vitatkoznék.

Biztosan tudja, hogy nem a kormány szándéka szerint történik, hogy a parlament mikor, melyik napon mit tûz napirendre, hanem ez az alku a házbizottságban alakul ki. Abban megint egyetértek, mintha valamiféle számmisztika azért idõnként mûködne az ember környezetében, így aztán évfordulóra kerül be a Bokros-csomag módosítása.

Amivel megint vitatkoznék Kis Gyula képviselõ úrral, az a néhány elmondott, matematikailag nehezen elképzelhetõ ötlete és véleménye.

Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, hogy egy családban a családi pótlék mértéke a család jövedelmének ötven százalékát jelentené, és az általa elmondott - s ebben egyet értek - egyébként alacsony összegû családi pótlékok megvonásra kerülhetnének. Tehát ahol a család jövedelmének ötven százalékát a családi pótlék teszi ki, míg ilyen alacsonyak maradnak az összegek, biztos hogy továbbra is járni fog a családi pótlék. Ha megfordítom a gondolkodását, azt hiszem logikailag védhetõ, hogy ez nem fordul elõ.

A másik, a gyerekek számára vonatkozóan: én is tartok attól, hogy sokan lesznek, akik formai okból az elsõ hónapban vagy az elsõ egy-két hónapban kiesnek a rendszerbõl, és én ezért külön köszönöm Kis Gyula úrnak, hogy az emelvényrõl is megerõsítette azt, amit én most itt szeretnék megerõsíteni, és kérnék minden tévénézõt és rádióhallgatót, hogy a szomszédjának is szóljon és hívja fel a figyelmét, hogy közeleg a családipótlék-igénylõ lapok leadásának a határideje, és aki ez ügyben még nem lépett, az szíveskedjen lépni.

Külön köszönöm, hogy ezt az ellenzéki oldalról is - az emelvényrõl - Kis Gyula képviselõ úr elmondta, és ezáltal néhány családot esetleg kellemetlenségtõl tudunk megkímélni.

Ami a gyerekszámot illeti, 400 ezer gyereket említett Kis Gyula úr. Egyébként volt egy olyan adat, ami ugyancsak megdöbbentõ, hogy hatvanezer gyerek állítólag tényleg nincs meg a jelenlegi rendszerben sem. A magyar állampolgárok ügyességét azért jól jelzi ez a mutató is. Az sem egészen igaz, hogy legalább a biológiai törvényeknek megfelelõen a meglévõ gyereknek konkrétan meg kell lenni a családipótlék-támogatáshoz. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage