Szabó Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IMRE, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Az önkormányzati és rendészeti bizottság 1996. március 6-ai ülésén megtárgyalta a T/2054. számú törvényjavaslatot a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi törvény módosításáról, és 15 igen szavazat és 5 tartózkodás mellett javasolta annak általános vitára bocsátását.

A bizottság élénk szakmai vita alapján az alábbi véleményt alakította ki:

A törvény módosításának szükségességét bizonyítja, hogy az 1992. évi törvény hatálybalépése óta több területen bizonytalanság van, eltérõ jogalkalmazásra ad lehetõséget, és bírósági perek sokaságára került sor a bértáblába sorolás szövegezése miatt.

Jelen módosítás pontosítja a közalkalmazott vezetõk, illetve magasabb vezetõk megbízási szabályozását, a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésére vonatkozó rendelkezéseket, és egyszerûsíti a fegyelmi eljárást.

A módosítás maga is kimondja, hogy az itt beterjesztett közalkalmazotti elõmeneteli és illetményrendszer átmeneti jellegû. A 8 kategóriás bértábla és a besorolási feltételek pontosabbak, mint a jelenlegi törvényben. A továbbiakban megszûnik a sok vitára okot adó úgynevezett lehetséges F kategóriába való besorolás. Ez a jelenlegit azonban érintetlenül hagyja. De véleményünk szerint további viták várhatók az E és az F kategória meghatározásánál.

Az érdekegyeztetés mindegyik oldala átmenetinek elfogadta a módosításhoz benyújtott bértáblát és a kategóriák meghatározását, ez azonban nem jelentheti azt, hogy ésszerû és pontosító módosításokat a parlament ne fogadhatna el. Ahol pedig a törvény - a 25. § (7) bekezdés - a miniszternek ad lehetõséget a feltételek megállapítására, ott nagyon körültekintõen és pontosan, elõzetes egyeztetés után kell azokat megállapítani, hogy a munkahelyek ne váljanak újra az egyéni bérviták színhelyévé.

A bizottság tagjai felhívták a figyelmet, hogy a módosítás más törvényekhez való kapcsolódását át kell tekinteni, nehogy újabb ellentmondások keletkezzenek. A bizottság kérte a hatásvizsgálat eredményét, és megnyugodva vette tudomásul, hogy az új bértábla bevezetéséhez szükséges 18 milliárd forint a központi költségvetésben rendelkezésre áll, s reméljük, mihamarabb eljut a közalkalmazottakhoz, hiszen a bértábla hatálybalépésének idõpontja 1996. február 1-je a javaslat szerint, s ezen az idõponton már túlvagyunk.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage