Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Asszony! Bár valóban nem vagyok szabolcsi, de természetesen - mint a tárca államtitkárának - az én szívem is dobog Szabolcsért.

Tekintettel arra, hogy képviselõ asszony a kérdését úgy tette fel, hogy állva marad-e a záhonyi különleges gazdasági övezet, ezzel összefüggésben szeretném válaszomat összefoglalni. Tudomásom szerint a koordinációs bizottság elnöke, Bajor Tibor képviselõtársam 1996. január 9-én a megyében élõ ellenzéki képviselõk részére és kérésükre tájékoztatót tartott arról, hogy milyen elõrehaladásban, tehát milyen folyamatában van a térség fejlesztésével kapcsolatos valamennyi intézkedés.

A záhonyi különleges gazdasági övezet valóban sokak álma volt, ettõl remélve a térség felzárkóztatását. A különleges gazdasági övezet, az alapvetõen a piacgazdaság elõnyeit nyújtó, kis szigetként mûködõ rendszer helyett alapvetõen vállalkozói övezet kialakítását támogatta a kormány, és e mellett is döntött, pontosan azzal a kormányhatározatával, amire képviselõ asszony is utalt. Az ezzel kapcsolatos elõkészületek és a területfejlesztési törvény megalkotása elõtt döntött errõl a kormány.

Szeretném öt pontban összefoglalni, hogy mely döntéseket milyen tettek követték; természetesen azzal együtt is, hogy ezzel, úgy gondolom, azt is be tudjuk mutatni, hogy mennyivel több mint egy álom az, ami Záhonyban, illetõleg Záhony térségében megvalósul.

1. A törvényjavaslatba beépült a "vállalkozói övezet" meghatározás, amely lehetõséget biztosít arra, hogy pénzügyi ösztönzõkkel segítsék a beruházások vonzását az adott térségbe - errõl várhatóan a napokban fogunk dönteni.

(14.20)

2. Az 1995-ben elfogadott költségvetési és társasági törvény már 1996-ra biztosítja az ösztönzõket. Ezt biztosítja továbbá a koordinációs bizottság mûködési rendszerre és gazdasági kedvezményekre vonatkozó folyamatos jogszabály-elõkészítõ munkája.

3. A Magyar Fejlesztési és Beruházási Bank 50 millió forintos alaptõkével létrehozta azt a társaságot, amely a vállalkozói övezet elõkészítését végzi, s melyen a kormány döntése alapján a Területfejlesztési Alap kétszázmilliós tõkeemelést hajtott végre. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) Köszönöm szépen, akkor majd a viszontválaszomban befejezem.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage