Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy olyan kérdésre szeretnék rávilágítani, ami ma nagyon sok diákot és szülõt foglalkoztat.

Az elmúlt években jelentõs mértékben megnövekedett az igény, hogy idegen nyelven tudjanak a fiatalok, jelentõs mértékben megnövekedett az igény, hogy ebbõl érettségit is tegyenek.

(14.30)

Az elmúlt évben a felsõoktatási elbocsátások kapcsán sajnos, számos egyetemen elbocsátották az idegen nyelvû lektorátusokat, azzal a kitétellel, hogy nem baj, hiszen majd a közoktatásban meg fogják tanulni az idegen nyelvet és a felsõoktatásban elég, ha csak a szakmai nyelvvel foglalkoznak.

Ezért is megdöbbentõ volt számunkra, hogy a Mûvelõdési Minisztérium olyan dokumentumokat bocsátott ki, aminek kapcsán jelenleg ma nem lehet Magyarországon két idegen nyelvbõl érettségizni. A Mûvelõdési Közlöny 19. számának 1110. oldalán az angol érettségi írásbelije 1996. május 22-e. A felvételi tájékoztató 49. oldalán pedig: azoknak, akik közösen érettségi és felvételi vizsgát kívánnak tenni angolból, németbõl vagy franciából, szintén május 22-én kell ezt megtenniük. Tehát gyakorlatilag mindazok, akik komolyan érdeklõdnek egy nyelv iránt és az egyik nyelvbõl felvételizni kívánnának, a másik nyelvet pedig érettségi tantárgynak tekintik, nem tehetik meg, hiszen ugyanazon a napon kellene az írásbeli vizsgájukat letenni, ami így nyilvánvalóan lehetetlen.

Ez azért is rendkívüli nehézséget okoz, hiszen az érettségire általában nem az érettségi elõtt két-három hónappal szokott felkészülni a diák, hanem évekkel ezelõtt, vagy a harmadévben, vagy a másodévben eldönti, hogy mely tantárgyakból kíván érettségizni.

Kérdezem tehát államtitkár úrtól, hogy mit kíván tenni a Mûvelõdési Minisztérium, hogy ez a pár ezer diák ne kerüljön ilyen helyzetbe 1996. május 22-én? (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage