Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelt Miniszterelnök Úr! Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Amint az ismeretes, miniszterelnök úr a feketegazdaság elleni parlamenti vitanapon kifejtette pártjának és kormányának álláspontját, és végül is, összegezvén véleményét, arra az álláspontra jutott, hogy a Miniszterelnöki Hivatal alá rendelve fel fognak állítani egy nyomozóhivatalt. Ezen túlmenõen az ön által felsorolt hat pont tartalmazta azt az elképzelést is, hogy felállítanak egy gazdasági bíróságot.

Amint az a magyar történelembõl ismeretes, Magyarországon valamikor Csák Máténak volt ugyan magánhadserege, de magánbírósága és magán-nyomozóhatósága nem volt. Amint az is ismeretes, hogy a büntetõeljárás-jogi törvény értelmében ön nem jogosult magánnyomozó-sereget felállítani.

Szeretném, ha miniszterelnök úr beszámolna arról, ezt a nyomozóhivatalt miként gondolta a Miniszterelnöki Hivatal alá rendeltetni, és egyáltalán miként mûködött volna a gazdasági bíróság. Hiszen a bírósági szervezeti törvény értelmében - legnagyobb sajnálatomra - nem a miniszterelnök úr hatásköre a gazdasági bíróság felállítása, hanem a mi hatáskörünk, tehát az Országgyûlés hatáskörébe tartozik. Kíváncsi lennék, miként képzelte el: elsõfokú bíróságként mûködött volna, területi bíróságként, netántán rögtön megyei hatáskörben, vagy azonnal a kormány alá rendelten, megfellebbezhetetlenül. Kérem, számoljon be errõl! (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage