Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször is szeretném jelezni, hogy az ön által ismertetett államigazgatási reform törvényének a végleges szövegét még nem ismerjük. A kormány ugyan jóváhagyta, ez azonban még nem jutott el a parlamenthez, és nem jutott el a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumához sem. Természetesen az általunk ismert információk alapján tájékozódunk, és vizsgáljuk a kérdést.

Nyilvánvalóan egyetértek önnel abban, hogy ez a tervezett átalakítás egyúttal a közigazgatási egységek etnikai arányainak módosítását is jelenti, méghozzá a magyar kisebbségre nézve várható módon kedvezõtlen irányban. Ez az egyik fontos kérdés, amelyet az alapszerzõdés egyébként szabályoz, két ponton is: részben az ön által hivatkozott 1201-es belsõ jogként való értelmezésével, részben pedig egy külön pontban is felhívja a figyelmet az ilyen típusú átalakítások tilalmára.

Elõször is, várnunk kell addig, ameddig a pontos és végleges szöveg birtokába jutunk, másfelõl szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos számunkra az alapszerzõdés ratifikációja, tehát annak közvetlen belsõ joggá válása, amely új lehetõséget teremt Magyarország számára az eredményes fellépésre.

Ugyanakkor szeretnék itt arra is utalni, hogy az alapszerzõdés elkészültét és az alapszerzõdés ratifikációját, majd megvalósítását szorgalmazó európai országok segítségét is kérjük, hiszen nyilvánvaló, hogy nemcsak az alapszerzõdés aláírása volt közös európai érdek, hanem annak teljes körû és mindenfajta korlátozástól mentes megvalósítása is.

Abban a reményben válaszolok önnek, hogy hamarosan, a szlovákiai ratifikálást követõen, ezekre a problémákra is megnyugtató választ találunk. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage