Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Országgyûlés! Pontosan három évvel ezelõtt, 1993. március 12-én az Alkotmánybíróság határozatot hozott. Ez a következõképpen szól: "Az Alkotmánybíróság megállapítja: alkotmányellenes helyzet állott elõ azáltal, hogy Magyarország nem tett eleget a párizsi békeszerzõdés 27. cikkének 2. pontjában foglaltaknak. Az Alkotmánybíróság ezért felhívja az Országgyûlést, hogy 1993. december 31. napjáig tegye meg a szükséges intézkedést a békeszerzõdés hivatkozott rendelkezésének végrehajtására." Bizonyára nem kell külön taglalnom, hogy ezt sem az elõzõ kormány, sem az elõzõ ciklusban a parlament nem tette meg, tehát alkotmányos mulasztásban vagyunk.

Mi ez az ominózus pont a párizsi békeszerzõdésben? A 27. cikk 2. pontja kimondja, hogy "az örökösök nélkül elhunytak vagyontárgyait a magyarországi zsidó közösségek és személyek támogatására kell fordítani". Tehát erre vonatkozik az Alkotmánybíróság döntése.

(15.10)

Konkrét ígéretet a magyar kormány képviselõi - és jómagam is - ennek rendezésére, rendezési módjaira vonatkozóan nem tettek. Viszont arra igen - mert alkotmányos kötelezettségünk -, hogy olyan megoldásra törekszünk, amely megfelel a nemzetközi kötelezettségnek, a párizsi békeszerzõdésnek, az Alkotmánybíróság határozatának, a magyar zsidóság érdekének és egyáltalán nem utolsósorban a magyar gazdaság, Magyarország teherbíró képességének.

Mindezek mérlegelésével folyik a megoldás kimunkálása, és természetesen a kormány a maga javaslatát a parlament elé fogja terjeszteni. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage