Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! December 29-én nyújtottam be azt az interpellációt, amely az orosztanárok átképzésével kapcsolatos.

December 27-én az orosztanárok a mûvelõdési miniszterhez fordultak, hiszen novemberben kaptak egy levelet, amiben tájékoztatták õket, hogy nappali tagozatos hallgatók, ennek következtében a havi kétezer forintos tandíjat be kell nekik is fizetniük, emellett megszûnik a közlekedési támogatásuk.

Miután ezek a tanárok nettó 20-25 ezer forint fizetést kapnak, hirtelen, egyik napról a másik napra be kellett fizetniük tízezer forintot. Ugyanakkor a Mûvelõdési Minisztérium nem változtatta meg azt a szerzõdést, amely kötelezettséget jelentett számukra, hogy az átképzés fejében kénytelenek, illetve kötelezettségük, hogy a közoktatásban dolgozzanak.

Ezért az a kérdés merült fel mindannyiuknál:

1. Miért tekintik õket 1995 novemberében egyik napról a másik napra nappali tagozatos hallgatóknak, amikor éveken keresztül nem nappali tagozatos hallgatók voltak, hanem valójában átképzésen, posztgraduális képzésen vettek részt?

2. Ha már egy szerzõdést kötöttek velük, s ez a szerzõdés nem erre vonatkozott, akkor megteheti-e a mûvelõdési miniszter, hogy egyik napról a másik napra megváltoztassa a szerzõdést anélkül, hogy bármiképpen konzultált volna velük?

3. Ha december 27-én írnak a mûvelõdési miniszternek egy levelet, és a mai napig nem kapnak erre választ, akkor mit gondolhatnak vajon, hogyan mûködik a tárca, hogyan is foglalkozik azokkal a tanárokkal, akik önhibájukon kívül feleslegessé váltak, akik nem munkanélküli-segélyre mentek, hanem valójában vállalták azt, hogy dolgoznak, és a munka mellett még továbbképzésen is részt vesznek?

4. Ha ez a változtatás megtörtént, akkor vajon gondol-e azzal a tárca, hogy a jövõben ezeknek a tanároknak egy része le fog morzsolódni, tehát nem tudja vállalni azt, hogy részt vesz az orosztanár-átképzésben, nem tudja vállalni, hogy a meglévõ szak mellé egy olyan szaktudást szerezzen, amit hasznosítani tud majd az iskolában?

S az 5. kérdésük pedig: ha egyszer vállaltak egyfajta munkát, akkor miért bánnak úgy velük, mint hogyha nem is léteznének?

Ezért kérem államtitkár úr válaszát, hogy mi történt december 27-e óta, és tettek-e lépést... (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)... ez irányba.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps jobbról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage