Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. (Derültség.) Elnök Úr! Bocsánat, elnézést!

Tisztelt Képviselõ Asszony! A mûvelõdési és közoktatási miniszter természetesen nem változtathat meg egyoldalúan szerzõdéseket. Szeretném leszögezni, hogy nem is tette. Nem változtatta meg sem a jelenlegi, sem az elõzõ.

Képviselõ asszony helyesen mondta: az egykori orosznyelvtanárok átképzésének megvalósításához a kormány külön pénzügyi támogatást biztosít, errõl szól egy szerzõdés. A szerzõdés értelmében a költségvetés a tárcán keresztül félévente 40 ezer forintnyi, a képzés költségeit fedezõ támogatást, és további 30 ezer forintnyi, az átképzésre a tanárt elküldõ iskolának folyósítandó támogatást nyújt, ez utóbbit abból a célból, hogy az átképzés idejére heti 5 óra kedvezményben részesített tanár munkaidejét kivásárolja az önkormányzattól, tehát lehetõséget adjon arra, hogy ezt a kiesõ munkaidõt valamilyen módon a munkáltató vagy az önkormányzat pótolja.

A mûvelõdési és közoktatási miniszter tartja magát az ebben a szerzõdésben foglaltakhoz, és a hároméves átképzés idejére 420 ezer forintot - hatszor hetvenet - természetesen továbbra is fizet. Ennyi az, ami a szerzõdésben van.

A másik oldalról: a tandíjfizetési kötelezettséget, képviselõ asszony, az 1993. július 13-án elfogadott, a felsõoktatásról szóló '93. évi LXXX. törvény írja elõ. Ugyanez a törvény a 72. §-ban a kormány feladataként írja elõ, hogy szabályozza a juttatásokat és a tandíjat. Ennek végrehajtására született meg 1995. július 6-án az ezt szabályozó kormányrendelet.

A felsõoktatási törvény kimondja, hogy a felsõfokú képzésben részt vevõ hallgatók tandíjat és egyéb díjakat fizetnek. E törvényi elõírás alapján rendelkezett úgy a felsõoktatási intézmények hallgatói részére nyújtható támogatásokról, illetõleg az általuk fizetendõ díjakról és térítésekrõl szóló kormányrendelet, hogy az állami felsõoktatási intézményekben alapképzésben, valamint szakirányú továbbképzésben, továbbá doktori és mesterképzésben tanulmányokat folytató magyar állampolgárságú hallgatók tandíjat, egyéb díjakat és térítéseket kötelesek fizetni.

A felsõoktatásban a felsõoktatási törvény értelmében csak alapképzés, szakirányú továbbképzés, továbbá doktori és mesterképzés van. Más nincs. Az átképzés nem felsõoktatási fogalom, egy lehetõség, egy szolgáltatás, amellyel vagy az alapképzésben, vagy a szakirányú továbbképzésben lehet élni.

Tisztelt Képviselõ Asszony! A lényeg az, hogy az átképzésben résztvevõk második vagy további alapképzésben vesznek részt, annak sikeres befejezése után újabb felsõfokú diplomát kapnak. Nem az elsõ diplomára ráépülõ másoddiplomát, hanem újabb, adott esetben tehát második diplomát kapnak.

Szeretném képviselõ asszony figyelmét felhívni arra is, hogy 1995. december 21-én kelt határozatával az Alkotmánybíróság a tandíjfizetési kötelezettségrõl szóló kormányrendeletet teljes egészében és részleteiben is alkotmányosnak minõsítette. Leszögezte, hogy már a felsõoktatásról szóló 1985. évi I. törvény is lehetõvé tette a felsõoktatásban a tandíjat, nincs szó olyan új dologról, amelynek alapján a jelenlegi felsõoktatási hallgatók szerzõdésszegésre hivatkozhatnának.

Az interpellációjában említett MKM-levél azt fogalmazta meg, hogy az átképzésben részt vevõ orosznyelvtanárok alapképzésben részt vevõ hallgatóknak minõsülnek, tehát tandíjfizetésre kötelezhetõek. Vonatkozik rájuk a 20 százalék tandíjkedvezmény éppúgy, mint minden más, a felsõoktatásban alapképzésben résztvevõ hallgatóra.

A kormány tehát, tisztelt képviselõ asszony, ezzel a rendeletével csak az elõzõ országgyûlési periódusban elfogadott törvényt hajtotta végre, és ezt a rendeletet az Alkotmánybíróság teljes egészében alkotmányosnak ítélte. Ha ebben szerzõdésszegés lett volna, akkor az Alkotmánybíróság erre bizonyára felhívja a figyelmet.

(16.10)

Ami a december 27-i levélre az elmaradt választ illeti, erre úgy gondolom, a minisztérium apparátusának semmiféle mentsége nincs: két és fél hónap alatt egy levélre válaszolni kell. Ebben az ügyben haladéktalanul intézkedni fogunk.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage