Dunai Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DUNAI IMRE ipari és kereskedelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr!

Mint tudják, a kormány határozatainak megfelelõen az ÁPV Rt. privatizációra meghirdetett 6 áramszolgáltató és 7 erõmûvi társaságot; ebbõl a 6 áramszolgáltató vállalat elkelt, a 7 erõmûbõl viszont csak 2 kelt el - nem kelt el többek között a budapesti erõmû sem. Ennek oka éppen az, hogy a budapesti erõmû hõára annyira elszakadt a tényleges ráfordítástól, hogy azt eddig egyetlen vevõ sem honorálta. Hozzá kell tennem: annak következtében, hogy a költségeket nem fedezi az ár, a budapesti erõmûnek igen nagy hiteleket kell felvennie, és a mai hitelkamatok mellett ez tovább feszíti a helyzetet.

Teljesen világos, hogy ezt a dolgot valamilyen módon tisztába kell tenni. Azt tudom mondani, hogy az ÁPV Rt. élére állt annak a problémának, amit képviselõ úr felvetett, és egyeztetett a fõvárosi önkormányzattal, a Fõtáv- val, az MVM Rt.-vel, valamint az energiahivatallal, és egy olyan közös modellt dolgoztak ki, amit az 1996. október 1-jei - elképzelésünk szerint utolsó - árrendezésnél akarnak alkalmazni, és ami úgy tûnik, hogy ezeket a problémákat fel fogja oldani.

A részvényekrõl azt tudom mondani, hogy az önkormányzatok részérõl egyelõre nem lépett fel olyan igény, hogy az ÁPV Rt. értékesítse a részvényeiket, sõt tudunk róla, hogy néhány önkormányzat már elkezdte részvényeinek értékesítését. Az ÁPV Rt. egyébként felkészült arra, hogy folyamatosan átadja a részvényeket az önkormányzatoknak, és most úgy látjuk, hogy az év közepéig minden önkormányzat megkapja a neki járó részvényeket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage