Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Amint az ismeretes, a Házszabály 115. §-a rendelkezik az interpelláció és a kérdés tárgyalásáról; mégpedig akként rendelkezik, hogy mindazok, akikhez az alkotmány 27. §-a értelmében interpelláció vagy kérdés intézhetõ, kötelesek az interpellációt, illetõleg a kérdést személyesen, rendkívüli esetben pedig helyettesük útján megválaszolni.

István József képviselõtársunk a mûvelõdési és közoktatási miniszter úrhoz intézett kérdést. A miniszter úr önmaga helyett válaszadásra Szabó Zoltán államtitkár urat jelölte ki. Amint az elõbb már utaltam a Házszabály 115. §- ára, az államtitkár úr köteles lett volna erre a kérdésre válaszolni.

Természetesen a miniszter úr megtehette volna azt, hogy úgy észleli a kérdést, hogy annak megválaszolása nem tartozik a hatáskörébe. Ebben az esetben az elnök úr útján vissza kellett volna adnia a kérdést. Miután ez nem történt meg, a miniszter urat helyettesítõ államtitkár úr már nem volt abban a helyzetben, hogy akként közelítse meg István József képviselõtársunk kérdését, hogy az nem tartozik az õ hatáskörébe. De ha már egyszer a Házszabály 115. §- ának (1) bekezdésével szembehelyezkedett az államtitkár úr, akkor emellett különösképpen nem tehette volna meg azt, hogy a rendelkezésére álló kétperces idõben elõvegye kedvenc témáját, és elkezdje gyalázni a Független Kisgazdapártot, hogy vajon annak a tevékenysége mennyiben felel meg a nevének és mennyiben nem felel meg.

(16.50)

Én úgy gondolom, talán nem ártana, ha tudná az államtitkár úr, hogy ez aztán különösképpen nem tartozik az õ hatáskörébe, tudniillik a többpárti parlamenti demokrácia értelmében a Független Kisgazdapártra vonatkozó tevékenység megítélése a Kisgazdapárt országos vezetésére és országos elnökségére tartozik...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage