Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt hétvégén, az elmúlt napokban szomorú dolgok történtek ebben az országban. Egy magát demokratának, parlamenti politikusnak valló személy arcáról lehullott az álarc, elveszítve önkontrollját, politikai ellenfeleit kiirtással, akasztófával és kötéllel riogatta. (Zaj, közbeszólások az FKGP soraiban: Hazudsz! Hazugság!) Ez a személy nemcsak meggyalázta a legszebb nemzeti ünnepünket, a magyar szabadelvûség napját... (Dr. Kávássy Sándor: Hazugság!).., Deák, Kossuth és a többi demokrata politikus hagyományát, hanem egyben saját pártjának hagyományát is arcul köpte. (Zaj, moraj a Kisgazdapárt padsoraiban.) Bajcsy-Zsilinszky Endre, Kovács Béla pártjának vezetõje... (István József: Rákosi is ezt mondta!)... saját demokrata hagyományaival helyezkedett szembe.

Tisztelt Országgyûlés! Egy parlamenti politikus átlépte a demokratikus politikai magatartás rubikonját. Innen már nincs tovább. Természetesen ez a magát demokratának valló politikus olyan indulatokat igyekezett meglovagolni, amelyeket a kormánypártok intézkedései keltettek ebben az országban.

Torgyán József a kormánypárti intézkedések hullámlovasa. A gyed, a gyes megszüntetése, az energiaár-emelés és a további, polgárokat sújtó intézkedések növesztik azt a dühöt, amely a demagógok karjába kergeti ezt az országot. (Zaj, közbeszólás a Kisgazdapárt soraiból: A Fideszt is!)

Tisztelt Országgyûlés! A kormánypártoknak jelentõs részük van abban, hogy idáig juthattak a dolgok; nemcsak intézkedéseik miatt, hanem azért is, mert mesterségesen, a rendelkezésükre álló eszközökkel minden módon növelték ezt a veszélyt.

Túlmegy az ellenzéki szolidaritás határain, ami még elfogadható a Fidesz- Magyar Polgári Párt számára az, ami itt az elmúlt ünnepen történt.

A kormánypártok az elmúlt idõszakban segítették ennek a folyamatnak a gyorsulását. A Szabad Demokraták Szövetségének elnöke egy nyári interjújában Torgyán József pártját európai, szalonképes pártnak minõsítette, szemben az ellenzék mérsékelt erõivel. Ez egyébként egy régen bevált és jól mûködõ taktika polgári demokráciákban, annak idején Franciaországban is ügyesen alkalmazták a mérsékelt jobbközép háttérbe szorítása érdekében: a radikálisokat kell elõrenyomni, ezt kell hangsúlyozni, ezt kell hangoztatni a különbözõ médiákban.

Torgyán József tevékenysége eddig is a koalíció malmára hajtotta a vizet. A koalíciónak alapvetõ érdeke, hogy azt tudja mutatni, hogy nincsen más olyan erõ, amely nem radikális és fel tudja õt váltani a hatalomban. A koalíció és annak pártjai voltak azok, akik az ígéretek inflációját is elindították ebben az országban. Ennek az inflációnak a hullámán növekedett fel tulajdonképpen az, amit napjainkban kibontakozni látunk.

A Fidesz szerint a köztársaság polgárait joggal háborítják fel a kormányzati alkalmatlanság naponta gyarapodó példái. Egy válságos gazdaságú országban elszántságra, falakat rengetõ akaratra volna szükség a kormányzat részérõl, hogy kivezesse az országot a bajból. Ehelyett a mai koalíció inkább csak rontja a helyzetet, kormányzásra való alkalmatlanságával, intézkedései társadalmi hatásainak figyelmen kívül hagyásával a náluk is radikálisabb ígérgetõk és demagógok karjaiba hajszolja a kiábrándult embereket.

A Fidesz szerint a magyar társadalomnak ki kell törnie ebbõl az ördögi körbõl, ki kell lépnie a hamis ígéretek és bundás indulatok népbolondító kavalkádjának versenyébõl. A mérsékelt polgári erõk, köztük a Fidesz... (Zaj, moraj.)... megvalósítható, de csakis cselekvéssel és erõfeszítéssel, nem pedig handabandázással elérhetõ jövõt ajánl a magyar polgároknak. A Fidesz azt akarja, hogy Horn Gyula és Petõ Iván veszítse el a következõ választásokat... (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.).., váltsák le pártjaikat, az MSZP-t és az SZDSZ-t demokratikusan a magyar választópolgárok.

(15.10)

Váltsák le õket a szavazóurnáknál, lehetõleg minél elõbb.. (Az elnök poharának megkocogtatásával ismételten jelzi az idõ leteltét.)..., de demokratikus módon és nem parlamenten kívüli eszközökkel. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz padsoraiban. - Szórványos taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage