Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! A nemzeti összefogást nemcsak hirdetõ, hanem megvalósító márciusi ifjak, a márciusi forradalmárok az égi mezõkrõl - azt hiszem - megütközve szemlélhették az utódok kissé félresikerült megemlékezéseit. De ez a megütközés nemcsak egy rendezvénynek szólt, ez ugyanúgy szólt a többi rendezvénynek is. És megütközéssel tapasztalhatták, hogy ebben a hazában mennyi indulat és gyûlölet halmozódott fel. De ha az okokat keresnék, akkor talán abban találnák meg, hogy XX. századi múltunk 40 éves szakaszát a mai napig nem dolgoztuk fel, nem számoltunk el róla egymással és egymásnak, hanem változatlanul görgetjük magunk elõtt.

Az 1848-as ifjak felelõs kormányt követeltek. Egy kormány felelõsséggel tartozik a társadalom állapotáért, az állampolgárok jólétéért és biztonságáért, a gazdasági problémák megoldásáért, és nem sértõdhet meg azért, ha ténykedéseiért, mulasztásaiért és baklövéseiért nyilvánosan felelõsségre vonják, mert a felelõsségre vonás beletartozik a felelõsség fogalmi tartalmába. A felelõs kormány a szalonképességet kéri számon a felelõsségre vonóktól, de joggal felmerül a kérdés, hogy vajon eddigi ténykedéseivel békés szalonná tette-e az országot, vagy - éppen ellenkezõleg - egy olyan szalonná, ahol csak nõ az elégedetlenség és az elégedetlenség szüli az indulatokat.

Ennyit szerettem volna elmondani a márciusi megemlékezésekrõl, a stílusról nem kívánok szólni, hiszen a stílusvita szerintem nem az Országgyûlés (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ lejártát) hatáskörébe tartozik. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage