Vitányi Iván Tartalom Elõzõ Következõ

VITÁNYI IVÁN, a kulturális és sajtóbizottság elnöke: Tisztelt Országgyûlés! Szeretném tisztázni, hogy nem a kormányt védjük, mert a kormány megvédi magát. Ha politikája jó, megvédi a nép. Az ellenzék dolga, hogy támadja. A kormánypártoké, hogy bírálva támogassanak.

Mit védünk tehát? A nemzetet, a demokráciát és a kultúrát. Mert mi a nemzet? Tízmillió állampolgár, aki itt él közöttünk. (Dr. Kávássy Sándor: És a többi?) Mi a demokrácia? Hogy egymás iránt egyenlõek vagyunk és különbözõek. És mi a kultúra? Hogy különbözõségeinket és egyenlõségünket egyaránt bölcs mértéktartással viseljük.

Amikor tisztelt frakcióvezetõ úr az egyik nemzetközileg bevett politikai irányzatot nyilvános beszédében férgeknek, annak külföldi képviselõit, akik közé olyanok tartoznak, mint az Egyesült Államok elnöke, dögkeselyûnek nevezte, amely politikai irányzatra Magyarországon a választóknak több mint egyharmada szavazott, és hogyha hozzávesszük a nemzeti liberalizmus híveit, legalább a fele, akkor túllépett azon a határon, amely a demokráciában megengedhetõ. Én tisztelettel bejelentem, hogy nem veszek részt olyan gyûlésen, amelyen bármely politikai irányzatot, beleértve a Független Kisgazdapártot, de mindegyiket, féregnek, dögkeselyûnek nevezik. Nem veszek részt olyan gyûlésen (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), ahol kötelet emlegetnek. Ezért tisztelettel kérem frakcióvezetõ urat: legjobb dolog ilyenkor magunkba szállni és imádkozni. (Hosszan tartó taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage