Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Sümeghy Csabával benyújtott önálló indítványunk azt a célt szolgálja, hogy hatályon kívül helyezzük a munkaadókat és a munkavállalókat sújtó intézkedések legalább egy részét.

Jelen törvény szerint a munkaadót a 15 napos betegszabadságon túl a táppénz egyharmadának kifizetése is terheli. Ez a javaslat ezt a részt helyezné hatályon kívül, hogy ne kelljen a jövõben a munkaadóknak a táppénz egyharmadát befizetni a költségvetés kasszájába.

Igazságtalan ez a rendelkezés két oldalról is. Egyrészrõl igazságtalan a munkaadókkal szemben. Gondoljunk bele, hogy milyen magas a tb-járulék mértéke, és milyen csekély, milyen kevés az az ellenszolgáltatás, amit ezen járulék után kapnak mind a munkaadók, mind a munkavállalók; és egyre rosszabb, egyre kritikusabb a színvonala még ennek a szolgáltatásnak is. Igazságtalan ez a rendelkezés a munkavállalókkal szemben is, hiszen rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévõ munkavállalók. Gondoljunk bele abba, hogy egy idõsebb, egy csökkent munkaképességû ember, vagy egy nem igazán jó egészségi állapotban lévõ munkavállaló hogyan fog ezután munkához jutni!

Ez a törvényrész a feketemunka irányába nyomja a munkavállalókat, ami, ugye, nem érdeke sem a kormánypártoknak, sem az ellenzéki pártoknak.

Engedjék meg, hogy még egy újabb indokot hozzak fel a már sokszor hangoztatott ellenérvek mellett. Kiszámolta-e valaki azt, hogy az önkormányzatoknak mekkora pluszköltséget, mekkora többletkiadást fog okozni ez a rendelkezés? Hogy egy példával éljek a fennmaradó pár másodpercben: egy Kaposvár nagyságú önkormányzat esetében 60 millió forint pluszkiadást fog jelenteni ez a rendelkezés, úgy, hogy nincs mellette kompenzáció.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage