G.Nagyné Dr.Maczó Ágnes Tartalom Elõzõ Következõ

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az Országgyûlés mostani Házszabálya több kérdésben ellentétes a demokráciával, errõl én az akkori vitában már szóltam. Csak néhány példa. Egy parlamentáris demokráciában elgondolkodtató, hogy az azonnali kérdések órájában miért a miniszteré az utolsó szó, a miniszteré, aki felelõs a parlamentnek. Vagy teljesen demokráciaellenes az a szabályozás, mely különbséget tesz képviselõ és képviselõ között a napirend elõtti felszólalásokat illetõen. Így kialakulhatott az az abszurd helyzet, hogy ha valakit meg akartak szólaltatni napirend elõtt, akkor elõbb ki kellett nevezni frakcióvezetõ-helyettesnek.

De mindezek ellenére a képviselõcsoportok megalakulásáról, illetve a frakciókat elhagyó képviselõkrõl - legyenek akárhányan - teljesen egyértelmûen rendelkezik a Házszabály. Azok, akik amellett érvelnek, hogy alakulhat frakció, elhallgatják a lényeget. Mert itt nem az a döntõ kérdés, hogy új képviselõcsoport alakulhat-e, hanem az, hogy mikor. Errõl a mikorról hallgatnak azok, akik mindenáron, még házszabályellenesen is támogatni akarják a liberális MDF-esek hatalmi pozícióit. Csodálkozom azon, hogy a kormánypártokban ülõ kiváló jogászokat ennyire elvakítja a politikai szándék. Pedig a Házszabályt illetõen pártatlannak lenni nemcsak szakmai dicsõség, hanem kötelesség is. A Független Kisgazdapárt a magyar parlament történetében mindig a törvényesség oldalán állt, ahogyan József Attila mondta: "Sziszegve sem szolgál aljas, nyomorító hatalmakat", bár tudom, hogy József Attilát ezért a soráért ma szalonképtelennek nyilvánítanák azok, akik még a Házszabályt sem akarják törvényesen alkalmazni.

Nézzük, konkrétan mit ír a Házszabály. A 9. § egyértelmûen rendelkezik arról, hogy a képviselõcsoportok megalakulásának bejelentésére az alakuló ülésen az eskütételt követõen kerül sor. A (4) bekezdésben azt olvashatjuk: "az alakuló ülést követõen megalakult képviselõcsoport esetén a 14., 15. §-ban foglaltakat kell megfelelõen alkalmazni". A 14. §-ban ezt olvashatjuk: "Ugyanazon párthoz tartozó országgyûlési képviselõk képviselõcsoportot hozhatnak létre". Ez a paragrafus egyértelmûen utal arra, hogy csak pártnak lehet frakciója. Mivel egy pártnak csak egy frakciója lehet, új frakció értelemszerûen csak úgy jöhet létre, ha régi frakciójukat a képviselõk elhagyják. A távozás módjáról és ennek következményeirõl a 15. § (2) bekezdése teljesen egyértelmûen és félremagyarázhatatlanul rendelkezik. Egy képviselõcsoportot kétféleképpen lehet elhagyni: önként vagy kényszerítõ erõ hatására.

(16.40)

Ezért alkalmazza a Házszabály a 15. § (2) bekezdésében a kétféle megjelölést: kilépett, illetve kizárt képviselõrõl beszél. A kilépett pedig azt jelenti, hogy bármilyen okból önként távozott, a kizárt azt jelenti, hogy bármilyen okból, de nem önként távozott.

Ebben a két megjelölésben a frakcióelhagyás minden módja bennefoglaltatik, s egyáltalán nincsen arról szó, hogyha egyszerre két, három, öt vagy 15 képviselõ távozik, érvényét veszítené az a házszabályi rendelkezés, hogy aki így vagy úgy a képviselõcsoportból távozott, azt mindenképpen függetlennek kell tekinteni. Még egyszer hangsúlyozom: akárhányan is vannak. És csak hat hónap elteltével van joguk újra képviselõcsoportban dolgozni. Ezt nem lehet félreérteni, csak figyelmen kívül hagyni, ami pedig, hogy finoman fejezzem ki magam, nem demokratikus.

Hack Péter az imént részletezte, hogy mi történik, ha kiválnak a frakcióból. Ehhez csak azt tudom hozzáfûzni, hogy elméletileg szép fejtegetés, de a jelenlegi Házszabály nem errõl szól. Kiválás nincs benne, a magyarázat pedig fölösleges, hiszen újra kell szabályozni akkor, új Házszabályt kell hozni, amelyben a kiválásról külön rendelkeznek.

A Házszabály téves megítéléséhez a magát függetlennek nevezõ televízió durva manipulációja is hozzájárul. Ugyanis láthatta mindenki, hogy egy választáson vesztes vezetõ és csapata tízszer annyi nyilvánosságot kapott, mint a gyõztes elnök. Tehát az, hogy mit akar a médiahatalom, egyértelmû. Itt csak az a kérdés, hogy a parlament a médiahatalom akaratát fogja-e teljesíteni, vagy a törvényesség talaján állva a 15. § (2) bekezdésének megfelelõen a frakciójukat elhagyó képviselõket hathónapos idõtartamra függetlennek tekinti.

A Kisgazdapárt nem a médiahatalmat, hanem a törvényességet szolgálja, és ha törvényesek akarunk maradni, akkor a pártjukból és frakciójukból távozó képviselõknek hat hónapig mindenképp a függetlenek között a helyük. Csak mellesleg megjegyzem, hogy nem olyan rossz független képviselõnek lenni, és onnan is lehet a hazát szolgálni. (Derültség a bal oldalon.) Minden más döntés törvénytelen. S ha törvénytelenül döntenek, az elõbb-utóbb megbosszulja önmagát, mondta Bibó István, az elítélt s börtönbe zárt parasztpárti politikus. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage