Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Antall Józsefnek volt egy gunyoros megjegyzése, amelyben azokról szólt, akik kifogyva politikai érveikbõl, politikai kérdéseket jogi eszközökkel kívánnak megoldani. Ez jutott eszembe, amikor Torgyán József elnök úr a politikai színre lépésünket házszabályi és ügyrendi eszközökkel kívánta meghiúsítani vagy legalábbis késleltetni.

Torgyán József mint jogász pontosan tudja, hogy a Magyar Demokrata Néppárt frakcióalakítása megfelel a Házszabálynak, hiszen éppen az elõzõ parlamenti ciklus Kisgazda, MIÉP-es és más pártalapítási tapasztalatain okulva, a jogalkotók épp az e helyzet esetén követendõ eljárást fogalmazták meg úgy, ahogyan ezt mi a megalakulás során figyelembe vettük.

Torgyán József jogászként azt is tudja, hiába fordul az Alkotmánybírósághoz, annak a Házszabály-értelmezésében nincs hatásköre, abban állást foglalni nem fog.

Tulajdonképpen azt kell csak rögzítenem, hogy az Országgyûlés alkotmányügyi és igazságügyi bizottságának március 13-ai állásfoglalása, amely szerint házszabályszerû a Magyar Demokrata Néppárt országgyûlési képviselõcsoportjának megalakulása, megerõsíti bennünk a jogállamiságba vetett hitet, ahol a demokratikus szabadságjogok magasabb rendû értékeket képviselnek egy pártérdeket megjelenítõ, szûk látókörû, erõpozícióból meghozott döntéshez képest.

A Magyar Demokrata Néppárt nevében ezért nincs és nem is lehet más kérésem, csak annyi, hogy holnap a tisztelt Ház döntésével értsen egyet az alkotmányügyi bizottságnak a néppárt frakcióalakításával kapcsolatban elfogadott állásfoglalásával. (Taps az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage