Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A különbözõ frakciók álláspontjára reagálva úgy gondolom, nem lehet mit kezdeni Szekeres Imre és Hack Péter frakcióvezetõ uraknak azzal a megállapításával, miszerint õk arra az álláspontra helyezkednek, hogy a hetedik frakció alakítása nem okozhat a Háznak többletköltséget, illetõleg ennél valamivel árnyaltabban fogalmazott Hack Péter, aki azt mondotta, hogy nem okozhat jelentõs többletköltséget.

(17.00)

Ha én most Szekeres Imre szóhasználatát a saját szótáramba adaptálhatnám, akkor azt kellene erre mondanom, hogy ez egy populista, demagóg frázis... (Derültség.).., ez nincs jogszabállyal alátámasztva, hiszen ha egyszer jogszerûen alakul meg a frakció, akkor minden költség megilleti - ha meg nem jogszerûen, akkor nem illeti meg semmi.

Hack Péter a lényeget tekintve elõször a felszólalását arra használta fel, hogy a korábbi Kisgazdapárton, illetõleg kisgazda frakción üssön. Én erre azért nem kívánok reagálni, mert korábban, ha nem tudná Hack Péter képviselõtársam - és ezt rendkívül szomorúan venném tudomásul -, más Házszabály volt hatályban, és a jelenlegi Házszabályt többek között éppen azért kellett meghozni, hogy az ilyen anomáliáknak a lehetõségét is kizárjuk. Úgy gondolom, hogy egyébként is a Független Kisgazdapárt esetében is - és minden párt esetében - a párttörvény rendelkezései alapján könnyen eldönthetõ, hogy egy párt milyen képviselõket vall önmagáénak, és ha ez nem ad Hack Péternek kellõ útmutatást, akkor igazán nem tudom, hogy milyen érvet kellene felhoznom.

Felmerült itt Hack Péter részérõl, hogy nem is a Házszabály a lényeges, hanem az, hogy van egy mögöttes megállapodás, ami szerinte lehetõvé teszi a hetedik frakció megalakulását. Én tisztelettel kérném Hack Pétert: elõször is vegye tekintetbe, hogy ránk a Házszabály az irányadó, és nem a Házszabály létrejötte elõtti polemizálgatások, hiszen azok legfeljebb egy-egy frakció szándékára utaltak, de hogy végül mi került a hatályos Házszabályba, azt kétharmados szavazatával a Ház döntötte el. Az, hogy legyen itt egy Házszabály és legyen egy Lex Hack Péter, hát elnézést kérek, ez enyhén szólva is a Házszabálynak és a Lex Hack Péternek a kollízióját hozná maga után.

Úgy gondolom, hogy ha Hack Péter nem tudja megnevezni, hogy a Házszabálynak mely szakasza alapján lenne jogosult a Néppárt frakciót alakítani, akkor nem alakíthat frakciót. És én bármennyire igyekeztem odafigyelni arra, amit Hack Péter mond, és arra, amit Szabó Iván mond, egyikük sem tudta a Házszabálynak egyetlenegy olyan rendelkezését sem megnevezni, amelynek alapján frakciót hozhatnának létre.

Ami most már annak a kérdésnek a felvetését illeti - mert ez egy további kérdés -, hogy a 9. § (4) bekezdése ad-e valamiféle lehetõséget az alakuló ülés utáni frakcióalakításra, erre természetesen azt kell hogy mondjam: ad - de csak abban a körben, amirõl a 9. § szól! A 9. § ugyanis a Ház megalakulásával kapcsolatos bejelentésekrõl és arról szól, hogy mi a teendõ akkor, ha valaki ezt a határidõt elmulasztotta. De a késõbbi lehetõségeket illetõen a Házszabály 14. és 15. §-ai adnak iránymutatást arra, hogy a Háznak mit kell tennie! És ezzel kapcsolatban azt kell kiemelnem, hogy a 15. § (2) bekezdésének második fordulata azt mondja: "A kilépett vagy kizárt képviselõt függetlennek kell tekinteni. Az így függetlenné vált képviselõ a kilépését vagy kizárását követõ hat hónap elteltével bármely képviselõcsoporthoz csatlakozhat." - tehát már meglévõ frakcióhoz csatlakozhat, új frakciót nem hozhat létre. Ezt a Házszabály egy nagyon fontos rendelkezésének tartom, és ez semmilyen körülmények között nem kerülhetõ meg.

Ezért a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja kétszeres sérelmét is látja a Házszabálynak, ha a tisztelt Ház a hetedik frakciót megalakítaná. Egyrészt a Házszabállyal ellentétes rendelkezés meghozatala azt jelentené, hogy a 15. § (2) bekezdésének azt az elõírását, hogy a kilépett frakciótagnak hat hónapig függetlennek kell lennie, ezt a házszabályi rendelkezést sértené; és sértené már eleve a Házszabály 15. § (2) bekezdésének utolsó fordulatát abban a tekintetben is, hogy már elõre feljogosítana egy új frakció létesítésére, holott a Házszabály azt mondja, hogy csak a meglévõ valamelyik frakcióhoz csatlakozhatnak az önálló, függetlenné vált képviselõk.

Én rendkívül szomorú vagyok, hogy ilyen nyilvánvaló házszabályi rendelkezések esetében sem lehet a Háztól tárgyilagos döntést várni, mert én úgy gondolom, hogy a Házszabály rendelkezései önmagukért szólnak. Az, hogy bárki most utólag azt mondja, az õ szándéka nem arra irányult, amit végül is a tisztelt Ház elfogadott, úgy gondolom, itt e Házban értékelhetetlen kijelentés.

Köszönöm a türelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage