Házas József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÁZAS JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Országgyûlés! A környezetvédelmi bizottság 1996. március 13-ai ülésén megtárgyalta a természet védelmérõl szóló törvényjavaslatot. A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium ülésen részt vevõ képviselõinek meghallgatása után a bizottság lefolytatta a vitát a törvény általános vontakozásairól.

A bizottság megnyugvással vette tudomásul, hogy javaslatára az erdõtörvénnyel és a vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvénnyel egy idõben kerül a parlament elé a természetvédelem szabályozása. Az együttes tárgyalás megteremti annak a lehetõségét, hogy kiküszöbölhetõk legyenek azok a koherenciazavarok, amelyek még esetleg fellelhetõk a tervezetekben. A bizottság véleménye szerint a természetvédelem törvényi szabályozása idõszerû és szükséges, mivel errõl a távoli hatásaiban felmérhetetlen tevékenységrõl eddig csak alacsonyabb szintû jogszabályokban rendelkeztek.

A törvényjavaslat figyelembe veszi az alkotmányt és az Alkotmánybíróság elmúlt években hozott határozatait. Hazánk nemzetközi szerzõdésekben vállalt kötelezettségeinek végrehajtását szolgálja a javaslat, amely összhangban van az Európai Unió természetvédelemre vonatkozó szabályaival is. A bizottság szükségesnek tartja, hogy a preambulumban kerüljön kimondásra nemcsak a három együtt tárgyalandó törvény szoros összefüggése, hanem a késõbb parlament elé kerülõ állatvédelmi törvény ettõl a körtõl való elválaszhatatlansága is.

A társadalom széles rétegeit érintõ természetvédelmi intézkedések általában korlátozó jellegûek, a tulajdon és a gazdaság szempontjából gyakran hátrányt jelentenek. A bizottság szükségesnek tartja ezért a gazdasági hatások elemzését. Hiányolja, hogy a pénzügyi következményekkel járó intézkedések anyagi fedezetérõl nincs említés a javaslatban vagy az indoklásban.

Különös figyelmet érdemel a privatizáció hatása a természetvédelemre. Kiemelendõ a magántulajdonosok viszonya az új szabályozáshoz, a társadalmi mozgalmak és szervezetek, valamint az egyének lehetõségei a nemzeti kincset jelentõ értékek megóvásában. Bizottságunk fontos feltételnek tartja tisztázni a természetvédelmi szervek, valamint a természetvédelmi õrök jogállását. Javasoljuk továbbá a tervezetben a fogalommeghatározások egységes kezelését, azonos helyen való megjelenítését.

Összefoglalva: a törvényjavaslat benyújtása idõszerû és szükséges. Egyéb törvényekkel való összhangja kisebb módosításokkal megteremthetõ. Indokolt a javaslat társadalmi-gazdasági hatásainak felmérése és bemutatása. A tervezet formai és szerkezeti szempontból megfelelõ.

A környezetvédelmi bizottság egyhangúlag javasolja általános vitára a természet védelmérõl szóló törvényt. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage