Mészáros Béla Tartalom Elõzõ Következõ

MÉSZÁROS BÉLA, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Az Országgyûlés mezõgazdasági bizottsága a T/2098. számon benyújtott törvénytervezetet a március 13-ai ülésén megtárgyalta. A tervezet általános vitára alkalmasságáról ismereteinket kibõvítette a bizottsági ülésen jelen lévõ és széles körû tájékoztatást adó dr. Tardy János helyettes államtitkár úr, a Természetvédelmi Hivatal vezetõje. Élénk, de kizárólag szakmai vita alakult ki.

A bizottság úgy ítélte meg, hogy a szabályozás egészében és részben is szükséges, a szabályozási elvek megfelelõek és összhangban vannak a hatályos jogszabályokkal. A törvény megszületése természeti értékeink, nemzeti kincseink megóvása, fenntartása, helyreállítása és fejlesztése érdekében rendkívül idõszerû és fontos.

A vitában hangsúlyozottan elhangzott az a kérés, hogy a természet védelmérõl szóló törvény az erdõrõl, az erdõ védelmérõl, valamint a vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló törvényekkel együtt csomagban kerüljön megtárgyalásra. Ez azért is fontos, mert a törvényjavaslatokban ma még nem minden esetben biztosított az összhang.

(17.50)

A koherencia megteremtése érdekében a mezõgazdasági bizottság együttmûködésre hívja fel az érintett bizottságokat, és igényli a kormány valamennyi, az elõterjesztésben érdekelt szakminisztériumának részvételét és segítségét is. A természetvédelem ügye nem lehet egy tárca kompetenciája, hanem a kormány, de sokkal tágabb értelemben a társadalom egészének közremûködésére, összefogására van szükség.

Összefoglalva tehát a mezõgazdasági bizottság a jelzett törvényjavaslatot a jelen lévõ képviselõk 100 százalékos "igen" szavazatával általános vitára alkalmasnak tartja, és ajánlja a tisztelt Háznak is. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage