Szõdi Imre Tartalom Elõzõ Következõ

SZÕDI IMRE, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A környezetvédelmi bizottság mint kijelölt bizottság 1996. február 7-én megtárgyalta a T/1662. számon benyújtott, a vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról, valamint vadászatról szóló törvényjavaslatot. A bizottsági ülésen az elõterjesztõ képviselõje ismertette a törvény megalkotásának célját, a 35 éve érvényben lévõ eddigi szabályozás elavultságát, a megváltozott tulajdonviszonyok által sürgõssé váló, új alapokon nyugvó jogi szabályozás indokoltságát. Vázolta az elõkészítés folyamatát, amelynek során a nemzetgazdaságból alig 5 milliárd forinttal részesedõ vadgazdálkodással, illetve vadászattal kapcsolatban szokatlan mértékû indulatok szabadultak el.

A szakmai kérdésekben 90-95 százalékban konszenzus alakult ki. A hasznosítási rendszer, a vad tulajdonjoga, valamint a vadászterületek nagysága érdekcsoportok, szektorok és egyéni érdekek alapján jelenleg is vitatott. Az elõterjesztõ szerint a prioritást a tervezetben a vadászható vadfajok védelmének kívánják biztosítani, a vadgazdálkodásban, vadászatban résztvevõk érdekeivel szemben. Ezt bizonyítja a törvénytervezet címe is.

A vita során megfogalmazódott, hogy a törvény csak nagyon erõs kompromisszumok árán alkotható meg. Az érdekek fõleg gazdasági eredetûek, amelyek nem nyíltan, hanem szakmai és politikai köntösben jelennek meg. A kompromisszumokat úgy kell megkötni, hogy ne károsodjék az esetleges magas vadállomány miatt az élõhely, a magyar nemzeti kincs, a jelenleg vadászható vadfajok mennyisége, minõsége megfelelõ szinten maradjon és a gazdasági érdekek is érvényesülhessenek.

A tervezet fõbb elemeiben a legkorszerûbb európai normáknak megfelelõ és a nemzetközi egyezményekbõl, a bonni, a berni, a ramsari, a riói egyezményekbõl adódó vagy abból fakadó elvárásokat is tartalmazza.

Vita alakult ki a környezetvédelmi törvényhez kapcsolódó jogszabályok harmonizálásáról. A bizottság szükségesnek tartotta, hogy az általa javasolt törvényalkotási rendet meghatározó országgyûlési határozat szerint kerüljön együttes tárgyalásra az erdõvédelmi, vadvédelmi, természetvédelmi és állatvédelmi törvény. Idõközben a kormány a természetvédelmi törvényt beterjesztette, tárgyalása megkezdõdött, így a négybõl hármat már együtt tárgyal az Országgyûlés a jogharmonizáció érdekében.

Javaslat hangzott el arról, hogy a fenti törvények bizottsági tárgyalására a nem kormányzati szervek ombudsmant válasszanak, akik a természetvédelemhez, állatvédelemhez értõk állásfoglalását jelenítenék meg. A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselõje kisebbségi véleményét fogalmazta meg a törvény tárgyalhatóságát illetõen. A mezõgazdasági bizottság ülésén elhangzottakra hivatkozva, a törvény vitatott kérdéseiben konkrétan ismertette az elõterjesztéssel szembeni véleményét. A tulajdonosi jogok nagyobb védelmét, a vad nemzeti kincsként, azonban res nulliusként, azaz uratlan jószágként való kezelését tartja elfogadhatónak. A vadászterület nagyságát ugyan nem tartja döntõ kérdésnek, de elválasztani kívánja a vadgazdálkodási egységet és a vadászterületet.

A többségi vélemény szerint szükséges és idõszerû a törvény megalkotása. A vitás kérdésekben meglévõ ellentmondásokat konkrétan meg kell vizsgálni, hatásukat elemezni, és megfelelõ módosító indítványokkal feloldani az esetleges alkotmányossági kifogásokat.

A környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslatot szükségesnek tartja, alapelemeivel egyetért, az általános vitára bocsátását támogatja. A döntést 11 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 4 tartózkodással hozta meg. Köszönöm. (Taps a bal oldalon).

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage