Mészáros Béla Tartalom Elõzõ Következõ

MÉSZÁROS BÉLA, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Az Országgyûlés mezõgazdasági bizottsága még február 1-jén megtárgyalta a T/1686. számú, az erdõrõl és az erdõ védelmérõl szóló törvénytervezetet és annak általános vitára alkalmasságát. A tervezet vitáját Dauner Márton úr, az Erdészeti Hivatal elnöke expozéját követõen a legszélesebb szakmai közvélemény delegáltjainak, a szakmai és társadalmi szervezetek képviselõinek jelenlétében és aktív részvételével folytattuk le Sopronban, az Erdészeti és Faipari Egyetem patinás falai között.

A bizottsági ülést megelõzõ napon az érdeklõdõ képviselõk egy több órás szakmai véleménycserén gyûjthettek, gyûjthettünk muníciót a bizottsági döntéshozatal és a parlamenti vita megkönnyítésére. Képviselõtársaim hozzászólásaiból az alábbi összegzést adhatom elõ.

Szükség van a törvényi szabályozásra, mert az 1961. évi VII. törvényt meghaladták a társadalmi és gazdasági változások. Az erdõk védelme és közjóléti szerepének erõsítése nálunk is - de egész Európában - módosulást követel az erdészeti politikában. Indokolja az új törvény megalkotását az alakuló piacgazdaság és a tulajdonviszonyokban bekövetkezett változás.

Az új törvénynek nemcsak az elavult szabályozást kell felváltani, hanem fontos, hogy idõtálló legyen, mert nem lehet rövid idõszakonként változó elvek és rendelkezések alapján az erdõ javára dolgozni. Aggályként fogalmazódott meg, hogy az EU-hoz való csatlakozás, az európai jogharmonizáció követelményének nem minden elemében felel meg a tervezet, mégpedig a magántulajdonú erdõk túl részletes szabályozása miatt.

A mezõgazdasági bizottság ülésén szükségesnek tartotta a három törvény együttes tárgyalását - az erdõ-, a vad-, hadd rövidítsek, és a természetvédelmi törvényrõl beszélek - és minthogy így történik, készek vagyunk az érintett bizottságokkal, tárcákkal való folyamatos egyeztetésre az esetleges koherenciazavarok kiküszöbölése érdekében.

Összességében a mezõgazdasági bizottság a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak tartja, amit a bizottság jelen lévõ tagjainak százszázalékos igen szavazatával is megerõsített. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage