Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! A kormánynak természetesen nemcsak lesz, hanem van is koncepciója a színházak ügyében. Sajnálattal kell azonban közölnöm, hogy koncepcióból színházakat elég nehéz mûködtetni. A színházak mûködtetéséhez pénz kell, a pénzrõl a színházak fenntartói, az esetek döntõ többségében az önkormányzatok kell hogy gondoskodjanak - az önkormányzatok pénzérõl pedig a költségvetés szokott gondoskodni.

A konkrét ügy, a Thália Színház ügyében csak azt tudom válaszolni, amit múlt héten már Varga László képviselõtársunknak is válaszoltam: még nem dõlt el az ügy. A fõváros kulturális bizottsága szavazott a kérdésrõl 6:5 arányban, végsõ soron még a közgyûlésnek is szavaznia kell majd ebben a kérdésben - várjuk meg, hogy mit fog a közgyûlés dönteni. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium nem tudja a fõvárost - nem is akarja természetesen - hatáskörén túllépve valamely színház fenntartására utasítani, és azt sem tudja megtenni, hogy amennyiben a színház bezárása netalán mégis megtörténik, akkor rendkívüli pénzösszeggel siessen a fõváros segítségére, hogy ezt fenntartsák.

Ebben az esetben ugyanis minden önkormányzat minden mûvelõdési és kulturális intézményét be fogja zárni abban a reményben, hogy majd jön a minisztérium és megmenti. Ez pedig az 1996. évi költségvetésünkben, amelyet önök hagytak jóvá, tisztelt képviselõtársaim... (Fekete György: Mi nem! - Zaj.).., nem szerepel. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage