Czellár István Tartalom Elõzõ Következõ

CZELLÁR ISTVÁN (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Igen tisztelt Államtitkár Úr! A folyóvizekben gazdag Szabolcs- Szatmár megyében a terület 38 százalékát veszélyeztetik az árvizek. Ezen a területen 118 település található, ahol közel 200 ezer ember él. Ezek az emberek félnek az árvizektõl, hiszen még él emlékezetükben az 1970. évi árvízkatasztrófa, amikor a Szamos kitört árvize negyven községen söpört végig.

1993-ban a Tisza árhulláma Tivadarnál mindössze hét centiméterrel maradt alatta a minden eddigit meghaladó 1970. évi maximumnak; 1995 karácsonyán pedig a tiszai magas vízállás rendkívüli tartóssága a kisszelvényû árvízvédelmi töltések áztatásával okozott riadalmat, és csak az idõjárás gyors lehûlésének volt köszönhetõ, hogy Tiszabecs, Milota, Tiszakóród, Szatmárcseke községeket nem pusztította el az árvíz, illetve hogy a vízszint nem döntötte meg a magassági rekordot is.

A fejlesztés az utóbbi idõben lelassult, így a Szamos torkolati szakasza mindkét parton kiépítetlen maradt, Olcsvaapáti, Panyola térségében összesen mintegy húsz kilométer hosszban. Ugyancsak kiépítetlen, nem felel meg az elõírásoknak a Túr folyó védvonala sem, amely Garbolc, Tisztaberek, Sonkád, Kölcse községeket veszélyezteti közvetlenül. A kormányhatározat 14,3 milliárd forint keretet biztosít a védvonalak erõsítésére, fejlesztésére. Ennek keretében - mint legsürgõsebb feladatot - be kellene fejezni a szamosi védvonalak teljes kiépítését és a Tisza kétoldali töltésének erõsítését, lehetõleg az elkövetkezendõ három-négy esztendõn belül.

Kérdezem az államtitkár urat, lát-e erre lehetõséget. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage