Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! 1991-ben az elsõ kárpótlási törvény a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezésére úgy rendelkezett, hogy a kárpótlásra jogosultak az õket saját jogon megilletõ kárpótlási jegyüket életjáradékra válthatják.

(14.50)

A Kereszténydemokrata Néppárt szociális elkötelezettségének megfelelõen azért javasolta azt, hogy a kárpótlási jegyet életjáradékra lehessen váltani, hogy azoknak a személyekeknek, akik idõs koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudnak vagy nem akarnak vállalkozni, vagyis nem akarnak a privatizáció során termõföldet, más vagyontárgyat, részvényt vagy üzletrészt szerezni, legyen lehetõségük kárpótlási jegyüket érdemben hasznosítani, s kárpótlási jegyük életjáradékra váltásával egy szolid, de biztos havi jövedelemhez jutni.

A jelenlegi kormány 1995-ben a kárpótlási jegy privatizációs felhasználási lehetõségeinek beszûkítése miatt kiterjesztette a kárpótlási jegy életjáradékra válthatóságát. Sajnos azonban idõközben a kormány ígéretével ellentétben nemcsak a kárpótlási jegyek értéktelenedtek el, hanem a kárpótlási jegy ellenében folyósított életjáradék összege is egyre kevesebbet ér. Az igaz, hogy a törvény szerint az életjáradék összegét a költségvetés keretében évente emelni kell, s ez az emelés nem lehet kevesebb az elõzõ évi nyugdíjemelés mértékének 30 százalékánál, sajnos azonban az infláció ennél lényegesen nagyobb, és a nyugdíjemelés mértéke is elmarad az inflációtól. Az életjáradék összege legutóbb mindössze 15,4 százalékkal emelkedett, ami messze elmarad az áremelkedésektõl, és így veszélybe került az a célkitûzés, hogy az idõs vagy csökkent munkaképességû személyekrõl a kárpótlási jegyek ellenében - legalább szolidan - szociálisan gondoskodni kell. Az a veszély fenyeget, hogy az egyszer már súlyos vagyoni sérelmet szenvedett személyek kárpótlás helyett újabb sérelmet fognak elszenvedni. (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Kérdezem államtitkár urat, mit kíván tenni a pénzügyi kormányzat a kárpótlási jegy ellenében folyósított életjáradék értékállóságának megõrzésére. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage