Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! A kérdésre nagyon egyszerûen is válaszolhatnék, egy anekdotát felidézve, miszerint amikor az egyházfõk a kis falu plébánosát felkeresik és kérdõre vonják, hogy miért nem harangoz délben, akkor azt mondja, hogy hosszú sora van annak. Elõször is nincs harang.

A mi esetünkben itt alapvetõen arról van szó, és ez lenne a rövid válasz, hogy a Külügyminisztériumnak nincsenek meg az anyagi lehetõségei arra, hogy ezt a három, ténylegesen fontos és lényeges külképviseletet megnyithassa. Igaza van a képviselõ úrnak abban, hogy mindhárom külképviseletre égetõen szükség lenne. Igaza van abban, hogy a magyar kormány 1995 februárjában már döntött a megnyitások szükségességérõl, ezzel párhuzamosan megindult a diplomáciai kapcsolatok felvétele Szaud-Arábiával, sõt ebben a tekintetben még tovább is léptünk, hiszen 1995. június 14-én az Országgyûlés külügyi bizottsága meg is hallgatta a kijelölt nagykövetet, dr. Varga Tamás urat, és elfogadta az õ jelölését, majd ezt követõen kértünk agreement-et is számára, tehát a szaudi fél hozzájárulását az õ kiküldéséhez. Tehát a jó szándékunkban, illetve a szándékainkban semmiféle változás nem állt be, valóban szeretnénk megnyitni ezt a nagykövetséget.

A korábbi terveink szerint a nagykövetséget alapvetõen az elmúlt évben bezárt hét nagykövetség bezárásából keletkezõ pénzügyi keretekbõl szerettük volna finanszírozni. Sajnos, idõközben kiderült, hogy a hét nagykövetség bezárása nem hozta meg azokat az anyagi eredményeket, amelyeket terveztünk és vártunk, valamint az is kiderült, hogy a külügy költségvetésének annyi problematikus pontja van, és annyi kárt okozott számunkra a folyamatos leértékelés, amelyet senki nem kárpótolt, és annyi új lyuk keletkezett, amelyet be kellett tömnünk, hogy a három nagykövetség megnyitására szándékainkkal ellentétben mind a mai napig nem kerülhetett sor.

De szeretném megnyugtatni a képviselõ urat és valamennyi érdeklõdõt, hogy a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma a rijádi nagykövetség megnyitását halaszthatatlanul fontosnak tekinti, hiszen a térségben ugyan Kuvaitban van nagykövetségünk, de Szaud-Arábia jelentõsége megérdemli azt, hogy mi jelen legyünk. Értékeljük a szaud-arábiai fél részérõl is megnyilvánuló jóakaratot e követség megnyitására, tehát most mérjük fel azokat a kereteket, hogy a lehetõ legköltségtakarékosabb módon, a lehetõ legkisebb személyzettel, a magyar adófizetõ polgárok pénzének legcsekélyebb igénybevételével a közeljövõben, lehetõleg még az év vége elõtt, diplomáciai képviseletet nyithassunk.

Én kérem képviselõ úr megértését a kérdésben, és kérem, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage