Barkóczy Gellért Tartalom Elõzõ Következõ

BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim!

Több tízezer kárpótlással visszaszerzett föld tulajdonosa nevében szólok, mivel teljesen ellehetetlenítik a földmûvelõk létét azzal, hogy a Földmûvelésügyi Minisztérium minimálisra csökkentette az agrártámogatásokat.

A kormány által kiadott agrártámogatásokkal kapcsolatban a törvényt tanulmányozva sajnálattal vettem tudomásul, hogy azt a kevés kis vetési támogatást is megvonták a gazdáktól, ami némi segítséget jelentett nekik. Hogyan tudjon elindulni az, aki 40 évig bérmunkás volt, kitõl kapjon segítséget, ha nem az államtól? Annak idején, amikor alakultak a téeszek, akkor ezek az emberek szerszámokat, gépeket, kocsit, lovat, mindent bevittek; el tudtak indulni.

A hatalmas áremelések, a forint állandó leértékelése folytán nem tudja megvásárolni a vetõmagot, a mûtrágyát, a gázolajat, a vegyszereket, mert ezeket az ipari termékeket újból és 40 százalékkal felemelték, ugyanakkor a mezõgazdasági termények árát meg állandóan leverik.

A magyar gazdák a kereskedõknek teljesen ki vannak szolgáltatva. Piacot ez a kormány nem biztosít, inkább külföldrõl hozza be az árut, amit itthon is meg lehetne termelni, és ami a magyar árunál sokkal rosszabb minõségû - gondolok itt a zöldségfélékre, húsárukra, amit külföldrõl behoznak.

Sajnos veszélyben vannak a tenyészkocáink is, mivel a felvásárlási ár 140- 150 forint; a sertéstartás ráfizetéses, azért nem dolgozik a paraszt, hogy a kereskedõ tegye el még azt a kevés kis többletet is, ami haszna idáig volt.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ön is jól tudja, hogy az egyéni gazda, aki magának dolgozik, százszorta gazdaságosabban mûködik, mint az a szövetkezet, ahol a gazdaságot Csáki szalmájának tekintik. Volt példa rá 40 évig. Ez jelentkezik a gépek használatánál, a takarékosságban, a munkaidõ-kihasználásban; a téesztámogatás kidobott pénz, feneketlen zsákba megy, ahol elvész az érték. (Felzúdulás a bal oldalon.) Tanulhattak 40 éven keresztül. Az egyéni gazdáknak az agrártámogatásból alig jut. Nagyon kevés a támogatás a tenyészállatok beállításánál, és itt is hiányoljuk, hogy csak a hímállatokat támogatják. Így nem lesz a magyar mezõgazdaság virágzó sohasem.

Ha nem lesz támogatás, újra visszakerül a földtulajdon az állam kezébe. Vagy ezt akarják, államtitkár úr? Inkább segítsék azokat a gazdákat, akik megtakarítják a támogatást, ami a magyar mezõgazdaságot fellendíti. Több vonzata is van ennek. Az egyik a munkanélküliség csökkentése, a másik a termelés növelése, a gazdaságosabb, olcsóbb termelés a növénytermesztésben is. (Az elnök csenget.)

Államtitkár Úr! Miért tesz különbséget az egyéni gazdálkodók és a termelõszövetkezet agrártámogatása között? Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az FGKP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage