Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az ön által ismertetett Torgyán-idézet sajnos elhangzott a parlamentben. Azért sajnos, mert ez a minõsítés, amit megfogalmazott Torgyán úr, mélyen sérti és megalázza a Magyar Honvédséget, amelynek tagjai közül önként jelentkeztek azok, akik kinn teljesítenek szolgálatot Okucaniban. (Dr. Torgyán József felemelt kézzel, két, majd három ujjal jelzi az elnöknek, hogy két, illetve három ügyben reagálni óhajt.)

Ez a minõsítés tulajdonképpen azért születhetett meg, mert rendkívül nagy szakmai dilettantizmusra utal az, ha valaki mûszaki katonák nélkül kíván elképzelni egy katonai feladatot, illetõleg olyan hozzáértésre, amely valóban megalázó a Magyar Honvédség számára. Egy ilyen minõsítéshez persze bátorságra sincs szükség, hiszen a katonák fegyelmezettek, nem válaszolnak politikusok szavaira és minõsítésére, éppen ezért én azt gondolom, hogy az ilyenfajta véleményre Torgyán úr politikai kulturáltságának színvonala alapján, illetve kulturáltságának hiánya alapján kerülhetett sor. (Közbeszólás az FKGP padsoraiban: Figyelmeztetni!)

Ezt mondom azért, mert eltelt azóta jó néhány hét, és Torgyán úr nem talált alkalmat arra, hogy megkövesse a Magyar Honvédség tagjait, azt a több mint 400 katonát, aki rendkívül nehéz körülmények között végzi a munkáját.

A magyar mûszaki katonák ugyanis az elmúlt másfél hónapban 13 500 négyzetméter terület tûzszerészi átvizsgálását hajtották végre, 3500 négyzetméter víz alatti terület szintén mûszaki és tûzszerészi átvizsgálását végezték el, több hídroncs víz alatti kiemelését végezték el, 220 folyóméter hosszú, 60 tonna teherbírású híd megépítését hajtották végre. Elvégezték ehhez a pontonhídhoz vezetõ útszakasz kiépítését, megerõsítését mintegy 4 kilométer hosszban, nyolc alkalommal hajtottak végre rombolt mûszaki objektumok mûszaki felderítését, ezzel elõkészítve ezek helyreállítását, felkészültek egy angol gyártmányú hídelemmel megjavítani a táboruk közelében levõ állandó hidat, és megkezdték... (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)..., s napokon belül be is fejezik Drockónál, közösen az amerikai hadsereggel, egy híd helyreállítását.

Én ma délután ötkor találkozom Smith négycsillagos tábornokkal, az IFOR- erõk fõparancsnokával. Továbbra is arra kérem õt, segítsék, hogy a magyar katonák részt vehessenek ebben a feladatban.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage