Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Komárom- Esztergom megyében 1991-ben közel háromezer kistermelõ vett igénybe több százezer forintos biogiliszta-vásárlási hitelt. Az egyre romló gazdasági helyzetben ezek az emberek létfenntartásukat szerették volna biztosítani. A kistermelõk a termeltetési szerzõdések megkötése után a Biogold Kft. közvetítésével azonnal jogosultak lettek az úgynevezett fogyasztási kölcsönre. Ezeket ténylegesen soha nem vehették igénybe, mivel a különbözõ pénzintézetek a szóban forgó összegeket azonnal átutalták a Biogold Kft. elkülönített számláira. A hitelt felvevõket azzal tévesztették meg, hogy ez a feltétele a termelés beindításának. A termeltetõ 1992 márciusában csõdbe ment. A kölcsönt folyósító pénzintézetek a kistermelõkkel módosíttatták az eredeti szerzõdéseket, arra hivatkozva, hogy így kedvezõbb visszafizetésre lesz lehetõségük. A módosítások után derült fény arra, hogy a visszafizetések kizárólagosan a kölcsön felvevõit terhelik, annak ellenére, hogy a termeltetõ a szerzõdésben kötelezettséget vállalt a törlesztésben való részvételre.

Eredménytelen kísérletek után 1995-ben a kistermelõk büntetõeljárást kezdeményeztek a Biogold Kft., valamint az érintett pénzintézetek ellen. Az eljárást a Tatabányai Városi Rendõrkapitányság megszüntette, de az ügyészség mégis pótnyomozást rendelt el, majd az eljárást megszüntette idõmúlásra hivatkozással. Ezen határozat ellen az érdekeltek fellebbezést terjesztettek elõ. A becsapott, kisemmizett kistermelõk véleménye szerint a Legfõbb Ügyészség gyors intézkedésére lenne szükség a további jogsértések megelõzése céljából.

Kérdezem legfõbb ügyész úrtól: szükségesnek látja-e a többszörösen törvénysértõ, a kisemberek érdekeit semmibevevõ eljárás teljes felülvizsgálatát, a törvényesség helyreállítását. A büntetõeljárások jogerõs lezárása elõtt biztosítani kívánja-e a már folyamatban levõ behajtási eljárások azonnali felfüggesztését? Várom legfõbb ügyész úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage