Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az egyezményben foglaltak tekintetbe veszik a Budapesten, 1992. december 16-án aláírt magyar-horvát alapszerzõdés kisebbségek jogait szabályozó rendelkezéseit, valamint a magyar-ukrán, a magyar-szlovén, a magyar-horvát kisebbségvédelmi nyilatkozatban megfogalmazott elveket. Az egyezmény alapján a felek biztosítják a kisebbségek számára a kultúra, a nyelv, a vallás és a magyar, illetve a horvát identitás megõrzését.

Mindkét fél ösztönzi a többségi nép iskoláiban a kisebbség és anyanemzete nyelvének, kultúrájának és történelmének oktatását, és támogatják a már meglévõ oktatási intézmények megfelelõ szervezõdését, valamint új oktatási intézmények létrehozását.

A felek kötelezték magukat arra, hogy az állam, valamint a helyi önkormányzat közigazgatási és területi szervezeteit, valamint választókörzeteit nem alakítják át azzal a szándékkal, hogy ez a kisebbségek számára hátrányokat okozzon. Tehát ebbõl is látható, hogy példamutató, a többi szomszédsági kapcsolatunkban is példaként állítható szerzõdésrõl van szó.

A horvát fél megerõsítette, hogy a belsõ jogrenddel összhangban biztosítja a magyar kisebbség jogát a kulturális autonómiára, továbbá elõsegíti szabad szervezõdését és társulását nemzeti és kulturális identitásának megõrzése érdekében.

Az egyezmény rendelkezik kormányközi vegyes bizottság létrehozásáról is. A felek törekednek arra, hogy lehetõvé tegyék a menekültek és elûzöttek, köztük a magyar kisebbséghez tartozók szabad és önkéntes visszatérését lakóhelyeikre. A magyar és a horvát fél az aláírás napjával ideiglenesen alkalmazzák az egyezmény rendelkezéseit.

Az egyezmény az arról szóló utolsó értesítés napján lép hatályba, amelyben a szerzõdõ felek diplomáciai úton közlik egymással, hogy az egyezmény hatálybalépéséhez az országaikban megkövetelt alkotmányos eljárásnak eleget tettek. A horvát fél ezt az eljárást korábban már befejezte, és errõl a magyar felet értesítette.

Az egyezmény a Magyar Köztársaság külkapcsolatai szempontjából kiemelkedõ fontosságú, ezért azt az alkotmány 19. § (3) bekezdése alapján az Országgyûlésnek kell megerõsítenie. Kérem az Országgyûlést, hogy erõsítse meg az egyezményt. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage