Rácskay Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

RÁCSKAY JENÕ, a külügyi bizottság elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A horvát-magyar kisebbségi szerzõdést a külügyi bizottság megtárgyalta, és egyhangúlag ajánlja a Háznak elfogadásra. Ez azért is nagyon fontos - amit az államtitkár úr is elmondott -, mert olyan, a két oldalt egyformán sújtó vagy egyszerre segítõ rendelkezések is benne vannak, amelyek a kulturális alapjogok kiterjesztésére mindenképpen nagyon széles lehetõségeket biztosítanak. Ez mindenképpen mind a két oldalnak olyan lehetõséget biztosít, hogy a határ két oldalán élõ magyar és horvát kisebbség kulturális autonómiáját, oktatási és egyéb lehetõségeit kiterjesszék és továbbra is ápolják.

Mindenképpen fontos leszögezni, hogy nagyon jelentõs lépés történhet a horvátországi magyar kisebbség jogainak helyreállításában a daytoni egyezmény után következõ idõszakban, amikor talán remélhetjük, hogy az ott élõ, elûzött magyar kisebbség, lakóhelyére visszatérve megtarthatja lehetõségeit, önkormányzatokat hozhat létre és kulturális identitását megõrizheti.

(17.10)

Ezért a külügyi bizottság nevében mindenképpen elfogadásra ajánlom ezt a javaslatot. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage