Szentkuti Károly Tartalom Elõzõ Következõ

SZENTKUTI KÁROLY (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az SZDSZ igennel szavazott a területfejlesztési és területrendezési törvényre. De ennek a törvénynek a megszületését nagyon hosszú vita és nagyon hosszú elõkészítés elõzte meg. Az elsõ kérdés az volt, hogy egyáltalán szükség van-e területfejlesztési törvényre, majd amikor eldöntöttük, hogy szükség van területfejlesztési törvényre, akkor más problémák merültek fel, például a területfejlesztéssel kapcsolatos intézményrendszer kialakításának a kérdésköre, az önkormányzatok szerepe a területfejlesztési törvényben, a kormányzat és a területi szervek viszonya a területfejlesztési és a területrendezési törvényben. Ezek a viták nagyon hosszúak voltak, de végül is sikerült a területfejlesztési törvényt olyan állapotba hozni, hogy az Országgyûlés megszavazhatta.

Azt gondolom, hogy nagyon sokan a területfejlesztési, területrendezési törvénytõl csodát vártak. Azoknak üzenni kell, hogy nem csoda történt, hanem egy megfelelõ színvonalú törvénynek az elfogadása.

De azt is, úgy gondolom, cáfolnom kell, hogy nem is szörnyszülött törvény született, amitõl félni kell. Ez a törvény nyilvánvalóan még magával von más, hozzá kapcsolódó törvényeket, amelyek alapján megteremthetõ a területfejlesztésnek és a területrendezésnek egy mûködõ intézményrendszere.

Amit mi nagyon fontosnak tartottunk, és erre Baráth Etele képviselõ úr is utalt, hogy a területfejlesztés és területrendezés problémaköre a pénzügyi eszközökkel együtt - igaz, most mérsékelten - decentralizálásra kerül, tehát a területi politikának olyan muníciókat adhat ez a törvény, amelyekkel folyamatosan az idõk során kifejlõdhet és mûködhet. Ugyanakkor én határozottan azt állítom, hogy a kistelepülések, a települési önkormányzatok számára azzal, hogy a törvény kimondja, hogy kistérségi területfejlesztési társulások nagyon komoly szerepet kapnak a megyei területfejlesztési tanácsban, olyan folyamatokat is elindíthatunk, amelyek a kistelepülési önkormányzatok településfejlesztési, területfejlesztési feladatait is erõsíthetik.

Ezen indokok miatt tehát a Szabad Demokraták Szövetsége igennel szavazott erre a törvényre, és bízunk abban, hogy az ebbõl a törvénybõl adódó feladatok bejáratódnak, elkezdenek mûködni, jó irányban fognak mûködni, s a területi politika és a területi gondolkodás erõsödni fog Magyarországon.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage