Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház!

A törvénymódosítási javaslat arra terjed ki, hogy tisztázzuk az adózás rendjérõl szóló törvény módosítása kapcsán létrejött jogi helyzetet. A vállalkozóknak e módosítás szerint a negyedévet követõ hó 5-éig kellene teljesíteniük jövedelemadó-elõleg befizetési kötelezettségüket. Ismeretes, hogy a jelenlegi magyar bankviszonyok mellett a vállalkozók a negyedévet követõ hónap 5-éig nem kapják meg a banktól számlakivonatukat, nem tudják ellenõrizni bevételeiket és kiadásaikat, tehát csak mintegy empirikus úton tudják meghatározni várható bevételeiket, illetve kiadásaikat.

Itt egy tisztázatlanság lép fel, amely tisztázatlanság, úgy gondolom, nem érdeke a Magyar Köztársaság adófilozófiájának. Ezért a tisztázatlanság feloldása érdekében a törvényjavaslat pusztán azt tartalmazza, hogy ezt a határidõt - visszaállítva az eredeti állapotot, amibõl módosítva lett - hagyjuk meg a negyedévet követõ hónap 20-áig, hogy a valóságos adatoknak megfelelõen tudja az adózó az adóbevallását elkészíteni.

Az adórendszer elvi alapja tulajdonképpen az, hogy olyan jogszabályokat lehet betartatni, amelyet az adózó is be tud tartani. Amennyiben nem hozunk ilyen jogszabályokat, az nyilvánvalóan egy erkölcsi fellazulást is eredményezhet, azon túlmenõen, hogy mindkét oldalon visszaélésekre és tisztázatlan helyzetek létrejöttére is lehetõséget nyújt.

Kérem a tisztelt Házat, hogy a törvénymódosítást célzó javaslatot elfogadni szíveskedjék. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az ellenzéki pardsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage