Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Nem tudom, tudok-e két percben válaszolni mindkét képviselõtársam véleményére.

Elõször talán annyit, hogy nem hiszem, hogy a szakmai érveimet bárki is politikai kirohanásnak tekinthetné, vagy bármikor is tõlem politikai kirohanásokat hallottak volna. Javaslom kedves képviselõtársamnak, hogy talán olvassa majd el a javaslatomat a jegyzõkönyvben. Rá fog jönni, hogy ezek igenis szakmai javaslatok voltak!

Konkrétan válaszolva Szöllõsiné képviselõtársamnak: én azzal kezdtem, hogy ez eredetileg is átgondolatlan és számos társadalmi elégedetlenség forrása volt. Azt hiszem azonban, Szöllõsiné képviselõtársam is elismeri, hogy bármennyire is így igaz, de a százalékos arányban legjelentõsebb pedagógusbér- emelést még az elõzõ kormány által létrehozott bérskála hozta létre. Az természetes, hogy az érdekvédelmi szervezetek nagyon erõteljesen küzdöttek a pedagógusok érdekeiért. Én azt szeretném, ha most is hasonló keménységgel küzdenének a pedagógusok érdekeiért, különösen amikor a pedagóguselbocsátások kerülnek sorra.

Másrészt a vezetõi megbízásokkal kapcsolatosan én úgy értelmezem - és azt hiszem, jól értelmezem -, hogy a határozatlan idejû vezetõi megbízás nem határozott idejû vezetõi megbízást jelent. Elvileg elképzelhetõ - a törvény szövegébõl ez derül ki -, hogy valaki 40 éves korában igazgató lesz és a határozatlan idejû vezetõi megbízással esetleg nyugdíjas koráig vezetõ maradhat. Ez a másik része.

A harmadik rész pedig mindkettõjüknek szól. Én nem a bértáblát kértem számon önökön, hanem a választási ígéreteiket. Szeretném hangsúlyozni, hogy nekem, mint ellenzéki képviselõnek kötelességem szóvá tenni az önök választási ígéreteit. És nem én mondtam, hanem Orosz professzor úr, hogy ha az 5,5-es szorzóval számolnának, akkor a jelenlegi táblázatban szereplõ 53 ezer, illetve 56 ezer forint helyett 79 ezer és még magasabb érték lenne. Ebbõl a szempontból, azt hiszem, ez egy nagyon fontos szakmai érv. A kérésem pusztán annyi volt, hogy legközelebb talán elõbb kellene átgondolni egy programot, mielõtt ígérgetnek, és a megvalósítás lehetõségei után tehetnek ilyen nagystílû, magas ívû ígéreteket.

Még egy dolog: nagyon köszönöm, hogy az egyszerû, szerény beszédemet magas ívû politikai beszédnek tartotta. Ez igazán megtisztelõ. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage