Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Két perc nagyon kevés, hogy sok mindenre reagáljak, ezért engedjék meg, hogy címszavakban utaljak néhány dologra.

Egyrészt csodálom Surján képviselõ úr jóstehetségét; én nem vagyok látnok, nem merném prejudikálni az Alkotmánybíróság majdani állásfoglalását. Mindenesetre mi úgy gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság az eredeti stabilizációs törvény hatálybalépését függesztette fel és írt elõ egy felkészülési idõt, és a jelen tervezet tulajdonképpen a gyermektámogatások tekintetében a tavalyi jogszabály módosítását jelenti. De nyilvánvalóan ezt a vitát itt most nem tudjuk lezárni.

Ami az abortuszok számát illeti, azt gondolom, helyesebb ezeket a számokat a szülõképes nõi korosztályra, az élveszületésekre vetíteni, és ha így nézzük, akkor a terhességmegszakítások száma nem változott semmilyen, statisztika szerint értékelhetõ mértékben a vizsgált idõszakban.

Ami a gyed-plafon kérdést illeti, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az új gyes-összeg, amit javasolunk, nem sokkal marad el a mai gyermekgondozási díjnak az átlagától, és a Surján képviselõ úr által említett program is elõirányzott egy egységes családtámogatási rendszert - egyébként egy vélelmezhetõen sokkal jobb gazdasági helyzetben.

Ami pedig a közgyógyellátást illeti, lesz emellett lehetõség egy egyedi gyógyszertámogatási rendszerre is, egy egyedi átmeneti gyógyszersegélyre is; errõl külön döntött a kormány, hogy az önkormányzatok ilyen irányú kríziskeretét ki fogja egészíteni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage