Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Két különbözõ természetû megjegyzést szeretnék tenni ahhoz, amit most Csépe Béla képviselõtársunktól hallottunk. Az elején egy megjegyzéssel kezdte, miszerint sokkal kevesebben hallgatjuk ezt a fontos vitát, mint ahányan kevésbé fontos dolgokat szoktunk hallgatni. Ezzel egyetértek, de azért felhívnám a figyelmét arra, hogy ennek az az oka, hogy minden hétfõn és kedden, többek között a Kereszténydemokrata Néppárt sem tud kihagyni olyan alkalmat, hogy napirend elõtti felszólalást ne tegyen, és ez viszi el az ülések elsõ másfél-két óráját az érdemi, fontos kérdésekkel szemben. Több önmegtartóztatást a napirend elõtti felszólalásokban, reagálásokban, és akkor majd többen fogjuk hallgatni a szociális kérdésekrõl folytatott vitát.

A másik megjegyzésem tartalmi jellegû. Az a gondolatmenet, amit Csépe Béla képviselõtársunk a felszólalásának elején és a végén elmondott arról, hogy szegényedik az ország - ami igaz, és ebbõl le kell vonni a következtetéseket - , és az a gondolatmenet, amit Surján Lászlótól hallottunk, valamint Csépe Béla felszólalásának a közepén, nevezetesen hogy ragaszkodjunk a családi ellátásoknak ahhoz a rendszeréhez, amit örököltünk, szöges ellentétben áll egymással. Ha igaza van Csépe Bélának abban - és igaza van -, hogy szegényedik az ország, nem most szegényedik, hanem évek óta szegényedik, vagyis kevesebb az, amit a költségvetésbõl mindenféle transzferre, mindenféle juttatásra fordítani lehet, ugyanakkor van egy munkanélküliség, ami korábban nem volt, és van egy széles körû szegénység, ami korábban nem volt, akkor ugyanabból a pénzbõl családi támogatásokra kevesebb jut.

(21.20)

Meg kell néznünk, hogy mi tartható fenn a családi támogatási rendszerbõl és mi nem, és arról, ami szociális szempontból ebbõl kevéssé produktív, sajnos le kell mondani. Ilyennek tekintjük mi, kormánypártiak a várandóssági pótlékot, a családi adókedvezményt, és ilyennek tekintjük - sajnos - a gyedet, és szeretnénk megvédeni a gyest, és szeretnénk megvédeni és elõbb-utóbb valorizálni a családi pótlékot.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage