Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! "A törvényes rend és a közbiztonság hiányáról" címet adta a Független Kisgazdapárt frakciója a mai felszólalásomnak, mert rá kíván mutatni arra, hogy ahol nincs közbiztonság, ott a törvényes renddel is gondok vannak.

Ma már az általunk ismert szinte minden állami területen nemcsak káosz van, hanem az alkotmányos rend hiánya is feltûnik. Így van ez a közbiztonság területén éppen úgy, mint a gazdasági élet frontján.

Ha a közbiztonság területét nézzük, akkor azt kell megállapítanom, hogy ma már hazánkra a korrupció eluralkodása éppúgy jellemzõ, mint a gyilkosságok sorozatos elkövetése, a nyílt utcán való lövöldözések, tehát olyan súlyú bûncselekmények megjelenése, ami korábban teljességgel ismeretlen volt.

Ha mindezt felvetjük, akkor eddig Horn Gyula vagy Kuncze Gábor a nép hangját cinikus gõggel utasította vissza, a Független Kisgazdapárt felvetéseit lesöpörték az asztalról, holott a törökbálinti 80 éves plébános meggyilkolása éppen egy évvel ezelõtt volt, az E-klub elõtti lövöldözés, illetve a legutóbbi órákban történt belvárosi lövöldözés egyértelmûen arra utal, hogy a közbiztonság területén éppen úgy óriási gondok vannak, mint egyebekben.

A Független Kisgazdapárt felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a legveszedelmesebb bûnözõk nem lövöldöznek, hanem könyvelnek vagy éppen nem könyvelnek, iktatnak vagy éppen nem iktatnak, és így követik el bûncselekményeiket. Nincs szükségük hangtompítós Skorpió géppisztolyokra, hanem fegyverük a töltõtoll, a pecsét, a páncélszekrénykulcs vagy álkulcs.

(15.40)

Ez az, amire a Független Kisgazdapárt kénytelen felhívni a figyelmet. És fel is hívta már korábban, így 1995-ben, amikor az Állami Számvevõszékhez levelet intézett a Kisgazdapárt országos elnöksége, felhíván a figyelmet a pénzintézeti törvény súlyos megsértésére, illetõleg a Budapest Bank vonatkozásában elkövetett visszaélésekre.

Hiába fordultunk azonban bárkihez is, így a tisztelt Házhoz is, és én magam is hiába vetettem fel a Budapest Bankkal kapcsolatos visszaélések sorozatát, és hiába szóltam errõl több alkalommal is, a tisztelt Ház éppúgy lesöpörte az asztalról a mi ilyen felvetéseinket, mint tette azt korábban a hatalom. Ugyanakkor a Független Kisgazdapárt már kénytelen volt elõre arra is felhívni a figyelmet, hogy hiába fognak vizsgálóbizottságot felállítani a Budapest Banknál esetlegesen elkövetett visszaélések felderítésére, ez a vizsgálóbizottság éppúgy nem fogja tudni eredménnyel végezni munkáját, mint a korábbi vizsgálóbizottságok, mert annak nem nyíltak még meg a feltételei.

Sajnálatos módon, amikor a Kisgazdapárt nevében mindezt felvetettem, akkor rendkívül durva módon reagált erre a Ház egy része, és annak ellenére tette ezt, hogy számos jel mutatott arra, hogy a Budapest Bank esetében semmiképpen sem lehetne szemet hunyni a történtek felett. És hogy mennyire így volt ez, hadd utaljak arra, hogy a vizsgálóbizottságot még 12 milliárd forintos hiány felderítésével kapcsolatban jelölte ki a tisztelt Ház, most már a legutóbbi elõterjesztésben ez az összeg 19 milliárd forintként szerepelt. Nos, nem tudom, ez könyvelési hiányosság-e vagy nem könyvelési hiányosság, de úgy tûnik, hogy a bizottság ebben a tekintetben mégsem teljesen eredménytelenül tevékenykedett (Az elnök csenget, jelezve a felszólalási idõ leteltét.), mert már 7 milliárd forint ekként elõkerült.

Úgy gondolom - és mindjárt befejezem elnök úr (Az elnök ismét csenget.), másfél mondat még (Közbeszólások balról.) -, hogy ma már egyértelmû ... (Az elnök kikapcsolja dr. Torgyán József mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage