Burány Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Demeter Ervin Frakcióvezetõ Úr! Engedje meg, hogy három rövid megjegyzést fûzzek az ön napirend elõtti hozzászólásához.

Az elsõ: ön követelte a termelés növelését. Nos, én úgy gondolom, ennek önmagában való követelése a tervgazdasági-parancsuralmi módszerekre emlékeztet. Úgy gondolom, a versenyképes termékek körének kell növekedni, egy piacgazdaságban pedig ezek erõszakos növelésének nincsenek meg a lehetõségei és feltételei.

A másik: ön a súlyosodó adóterheket említette. Szeretném önt, s egyúttal a tisztelt Házat is emlékeztetni arra, hogy éppen a Horn-kormány vezette be a társaságiadó-kedvezményt azoknak a vállalkozóknak a részére, akik ezeket az adókedvezményeket beruházás formájában vállalkozásukba visszaforgatják.

Ami pedig az importtal kapcsolatos kérdéseket illeti: szeretném emlékeztetni arra, hogy az import liberalizációja az elõzõ kormány idõszaka alatt következett be. Ez az importliberalizáció rontotta egy kicsit a magyar gazdaság versenyképességét, hiszen az importáruk beáramlását szabaddá tette. Ez természetesen összhangban van a nemzetközi normákkal és követelményekkel, de lehet, hogy egy kicsit korán jött ennek az országnak. Emlékeztetném önt arra - ez részben már elhangzott Tardos Márton úr hozzászólásában -, hogy tavaly márciusban az importvámpótlék bevezetésével a Horn-kormány segített ezeken a terheken, és a hazai vállalkozásokon is segített valamelyest azáltal, hogy az importverseny elõtt javította a pozícióikat.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage