Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Köszönöm szépen, és elnézést kérek, akkor mondanám egyben a hármat. Tulajdonképpen többet is beadtam, de ebbõl hármat szeretnék indokolni.

Az egyik a vezetõ beosztás, illetve a magasabb vezetõ beosztás ellátásával kapcsolatos megbízás kérdésköre. A törvényjavaslatban az szerepel, hogy határozatlan idõre szól a vezetõi megbízás, és javasoltam azt, hogy ez határozott idõre szóló megbízásra módosuljon. Ezt azért is szükségesnek tartom, mert szeretnék utalni kormánypárti képviselõtársaimnak a hasonló tartalmú javaslataira. Õk ezt a nehézséget úgy akarták áthidalni, hogy határozott és határozatlan idejû megfogalmazást egyaránt helyesnek tartottak. Itt elsõsorban a közoktatásban lenne célszerû az, ha a vezetõ beosztású pedagógusok vagy iskolaigazgatók bizonyos idõközönként megmérettetnének, és ez a gyakorlat alakult ki. Tehát ezért javasoltam, ennyivel indokolnám.

A második témakörben, amely kapcsolódna Orosz István képviselõtársunk javaslatához, a feltételrendszer kérdésköre szerepel; nevezetesen az, hogy a 25. §, illetve a Kjt. 63. §-ának (5)-(6) bekezdése helyébe javasoltam azt a megoldást, hogy a bekezdés szerinti besoroláshoz a miniszter köteles pontos feltételrendszert kidolgozni. Ugyanis az eredeti szövegben az szerepel, hogy további feltételeket állapíthat meg; hogy köteles a feltételrendszert pontosan kidolgozni. Ez nagyon lényeges lenne, mert hiszen ellenkezõ esetben azok az anomáliák, amelyekrõl már az általános vitában szóltunk, nem küszöbölhetõk ki, hiszen jelen pillanatban is egy olyan gond van, hogy a törvény fog rendelkezni a besorolásról. Ugyanakkor érvényben van egy miniszteri rendelet is, ami ezzel sok esetben ellentétes lehet.

A harmadik javaslatom pedig a fizetési osztályok melléklethez kapcsolódó javaslat volt, amelyben én azt javasoltam, hogy a római számok helyett dátumszerûen, tehát 1996. február 1., illetve 1996. szeptember 1. dátummal kerüljön ez besorolásra. Ezt azért tartottam szükségesnek, mert a kormányzat feladatai ebbõl a besorolásból jól nyomon követhetõk.

Annyit még hadd tegyek hozzá a javaslatommal kapcsolatosan, hogy az oktatási bizottság egy olyan áthidaló javaslatot adott be, amelyben megmaradna a I., illetve II. számozás a fizetési osztályokra vonatkozóan, de mellette dátum szerepelne. Tehát ez is indokolja azt, hogy ezzel a kiegészítéssel kerüljön sorra.

Körülbelül ennyit szerettem volna elmondani, és még egyszer hadd kérjek elnézést, hogy az elõzõekben figyelmetlen voltam ezzel kapcsolatban. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage