Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Szigeti Képviselõtársam! Muszáj, hogy szóljak néhány szót arról, amit az elõbb mondott, mert egy kicsit meglepett a véleménye. Azt mondta el, hogy a gyed és a gyes viszonyában, akinek magasabb jövedelme volt és ez után adót fizetett, az milyen jogon gondolja úgy, hogy neki esetleg jövedelemarányosan magasabb összeget kellene visszaadni. Akinek pedig nem volt jövedelme, az szociálisan rászorult, és azt mondta, joggal sérelmezi, hogy a másik lényegesen többet kap.

Kedves Képviselõtársaim! Az adórendszer ma Magyarországon progresszív. Minél magasabb jövedelme van valakinek, annál nagyobb arányát fizeti be a közösbe. Ha önök valóban úgy gondolják, hogy a magas jövedelmûek csak befizessenek, de ebbõl ne kapjanak vissza semmit, az alacsony jövedelmûek pedig csak kapjanak, akkor egy olyan irányba indulnak el, amit azt hiszem, ez az ország nem kívánhat magának. Hiszen abban az esetben, ha valaki a magas jövedelme után fizeti a magas, progresszív adókat a közösbe, és ezek után ebbõl semmire sem jogosult vagy legalábbis rendkívül kevésre, akkor igen erõs hatása lesz annak, hogy ezt a jövedelmet valahogy eltitkolja, és az adórendszer alól valahogy kibújjon.

Képviselõtársaim! Ha ezt nem gondolják végig, papolhatnak a feketegazdaság elleni küzdelemrõl, mert ezek a lépések egyenesen nyomják be az országot a feketegazdaságba. Legyenek tisztában azzal, hogy a mostani lépéseik is nagyon nagy lépések a jövedelemeltitkolás irányába. Mert az a család, ahol 2-300 forint jövedelemnövekedés egyszerre a családi pótlék és az anyasági támogatás elvesztését jelenti, ami adott esetben 20 ezer forint is lehet, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a jövedelmét kivonja a bevallhatóság alól. Legyenek tisztában vele, hogy bármit beszélnek a feketegazdaságról, a tisztességes adózásról és adómorálról, ezzel a lépéssel pontosan az ellenkezõjét fogják elérni. Mert lehet, hogy nem biztosítási alapon járt az anyasági támogatás, nem megszabott biztosítási alapon és járulékfizetési kötelezettséggel, de az anyasági támogatásnak a munkaviszonyhoz kötésében valahol az is benne volt, hogy ha valaki dolgozik, és ezáltal adót fizet a közösbe, akkor esetleg ebbõl az adófizetésébõl valamit, ha átmenetileg is, de vissza is kaphasson, amikor "nehezebb" élethelyzetbe kerül. Különösen akkor, ha ez a "nehezebb" élethelyzet a gyermekvállalást jelenti, kedves képviselõtársaim, mert ez nemcsak a saját maga számára fontos vállalás, hanem az ország számára is. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage