Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szigeti képviselõ úr felszólítása nélkül is jelentkeztem volna. Nem azért, hogy elmondjam: valóban ebben a kérdéskörben is kedvezõ irányú elmozdulás tapasztalható a tárca álláspontjában. Két megoldást mérlegelnek. Az egyik az, amelyiket a képviselõ úr már említett az imént. Szerepel a módosító indítványok között, hogy a méltányossági lehetõségek közé kerüljön be a gyereknevelési támogatás megítélése a '96. április 15-e elõtt született gyerekek esetében is. Másrészt pedig vizsgálja a tárca és a kormány a financiális feltételét annak a módosításnak, amikor teljeskörûen kiterjesztenénk ezt, tehát tulajdonképpen nem a méltányossági jogkörben kerülne szabályozásra és megadásra ez a lehetõség.

Úgyhogy én nagyon remélem, hogy szerdán a bizottsági ülésen bizottsági kapcsolódó módosító indítványként vagy pedig képviselõ úrék által megfogalmazott indítványként el tudjuk fogadni a bizottságban azzal, hogy ezt az elõterjesztõ képviselõje is támogatja majd.

Én magam azért jelentkeztem szólásra, mert az adott a részletes vitában most szereplõ szakaszhoz, több módosító indítványt is benyújtottam. Egyet azonban fontosnak tartok megemlíteni: ez a közgyógyellátás kiterjesztésének a szabályaihoz beadott módosító indítvány. Nem tagadom, az én módosító indítványom nem csupán egy további kiterjesztésre vonatkozik, hanem arra törekszem és arra törekedtünk a bizottságban is, hogy a jelenlegi szabályozás mindenképpen egyértelmûen szerepeljen a törvényszövegben, ne adjon olyan jogkiterjesztésre lehetõséget, amit a késõbbiekben esetleg éppen anyagi okok miatt vagy eljárási gondok miatt szûkíteni kellene.

(18.20)

Arról van tehát szó, hogy ha megadjuk is a törvényjavaslatban szereplõ feltételek alapján az állampolgároknak a közgyógyellátási igazolványt, azt ne biankó, egy évre adjuk ki, hanem lehetõség szerint ez év végéig; vagy ha ez év végén kerülnek kiadásra az igazolványok, akkor féléves idõtartamra adjuk ki a közgyógyellátási igazolványokat. Egy ilyen módosító indítvány mérlegelésére a népjóléti miniszter úr hajlandóságot mutatott.

Ennek a kapcsolódó módosító javaslatnak a benyújtására már nem lesz lehetõségem, hiszen a részletes vita lezárul. Ezért képviselõtársaim a szociális bizottság javaslataként fognak ezzel az indítvánnyal szembetalálkozni, és kérem, hogy a szociális bizottság közgyógyellátáshoz benyújtott módosító indítványát támogassák majd a szavazáskor. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage