Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatja a honfoglalás 1100. évfordulójának emléknapjáról beterjesztett törvényjavaslatot.

A magyarság életében döntõ jelentõségû a honfoglalás, és nemcsak a honfoglalás, hanem azt követõen egészen az államalapításig - és magával az államalapítással is - bekövetkezett események sorozata. Úgy értékeljük, hogy a honfoglalás 1100. évfordulójának eseménysorozatában elsõsorban az emlékhelyek, a rendezvények, az események, a múzeumok felújítása, valamint sok más vidéki és fõvárosi program kapott hangsúlyt. Úgy értékeli a Fidesz-Magyar Polgári Párt is, hogy méltó ünnepet kell tartanunk.

(19.00)

A méltó ünnep elsõsorban belülrõl fakad. Sem a parlament a törvény megalkotásával, sem a kormány, sem az önkormányzatok nem tudnak méltó és ünnepi hangulatot teremteni ebben az országban. Erre csak akkor van esély, ha az ezeréves iskolák fennállásának kialakulásának érvfordulóján is, annak megünneplésekor is nem iskolabezárásoktól, nem iskola-összevonásoktól és megszüntetésektõl hangos az ország, hanem sorra vesszük azokat a helyeket, intézményeket és a magyar kultúrában elért eredményeket, amelyek a méltó és belülrõl fakadó ünnep megtartásához szükségesek. Szükségesek, úgy, ahogy az elõttem szólók elmondták, az önkormányzatok erõfeszítései, valamint a civil szervezetek és az egyházak ünnepi hangulatának kifejezõdése is.

A Fidesz nem kívánja, hogy folytatódjék az a sorozat, amely már a mostani megemlékezésekben is tapasztalható, hogy egyes pártok kampányává válhat. Nem szeretnénk, ha ez a nemzet szempontjából fontos esemény pártkampánnyá fajulna. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy kellõ hangsúlyt kapjon a nemzeti tudat, a nemzeti identitás és a nemzet jövõképe is. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ünnepségek sorában a magyarság jövõbe vetett hitét erõsítse minden megnyilatkozó és minden eseményen részt vevõ államférfi és más személyiség is.

A törvényjavaslattal kapcsolatban az államtitkár úr által elmondottakhoz kapcsolódva, és ismerve Kosáry Domokos elnök úrnak is az évforduló elindítása kapcsán mondott "A honfoglalás emlékére" címû beszédét, a Fidesz-Magyar Polgári Párt javaslatot tesz, hogy ez a valóban technikainak minõsíthetõ törvényjavaslat kiegészüljön: a preambulumában helyet kapjon az is, hogy e nép nemcsak állandó, végleges hazát tudott itt teremteni, hanem a további próbatételt, az új feltételekhez való alkalmazkodást is sikerrel kiállva, a század végén már az európai keresztény kultúrába tudott bekapcsolódni.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy az elsõ magyar iskola 896-ban alakult meg, 1000 karácsonyán pedig elsõ királyunk megkoronozásával létrejött az új állam, a sokszínû, befogadó Magyar Királyság. Nemcsak a történészeknek kell a múltról beszélni, hanem a politikusoknak is, de a jövõre tekintve talán kívánhatja - legalábbis szeretnénk kívánni mindannyian - azt, hogy ez az ország az ezredik évfordulóját, a most éppen soron levõ próbatételt is kiállva, az Európai Unió tagjaként ünnepelhesse meg. Ezért a preambulum kiegészítésére fogunk módosító javaslatot tenni. A Fidesz-Magyar Polgári Párt a törvénytervezet többi részét támogatja, és azt kívánja mindenkitõl, minden magyartól, aki határainkon belül és azon kívül is részt vesz ezeken az ünnepségsorozatokon, hogy méltó módon tudjuk megünnepelni ezt a jeles évfordulót. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage