Kapronczi Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

KAPRONCZI MIHÁLY (független): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló törvény 9. §-a - mint mindnyájan tudjuk - az országgyûlési képviselõ részére biztosítja azt a jogot, hogy a munkájához szükséges államigazgatási anyagokat megismerje, egyes esetekben még akkor is, ha azok államtitkot képeznek.

(19.50)

Mint önök elõtt ismeretes, elõzõ napirend utáni felszólalásomban többek között a kisbefektetõk adó-visszatérítésének anomáliájával foglalkoztam. Feltételeztem azt, hogy az APEH elnöke alkotmányellenes, titkos módszertani útmutatása az APEH apparátusát az állampolgárok ellen törvénysértõ gyakorlatra szólítja fel. Az általam feltételezett módszertani útmutató szövegének egy része a múlt héten megjelent az egyik nagy példányú országos napilapban. Mivel munkámhoz szükséges lenne, hogy ennek a szövegét pontosan ismerjem, tekintettel arra, hogy az állampolgári jogokat érint, kértem az APEH elnökét, hogy abba hadd tekinthessek bele. Annál is inkább indokolt volt kérésem, mivel országos fõhatóság az adózás rendjérõl szóló, az állampolgárokat is érintõ utasítást nem titkosíthat. Pitti úr kérésemet megtagadta, arra hivatkozással, hogy az az anyag adótitkokat tartalmaz, és állampolgári alapjogokat sértene, ha az egy országgyûlési képviselõ tudomására jutna.

A jelenséget rendkívül veszélyesnek tartom. A rendszerváltás utáni jogalkotási gyakorlat nem engedi meg az országos fõhatóságoknak az állampolgárok jogaira vonatkozó rendelkezéseik titkosítását. Ez adott ugyanis lehetõséget annak idején a kommunista diktatúra erõszakszervezeteinek - például ÁVH - a deklarált törvényekkel szembeni intézkedésekre. Ezzel nem azt állítom, hogy ez a veszély fenyeget ebben a pillanatban, de tény az, hogy egy törvénykezési hiba költségvetési következményeit a jó szándékú kisbefektetõk nyakába készülnek varrni.

Bízom abban, hogy a miniszterelnök úr jelen felszólalásomat akceptálva a lehetõ legsürgõsebben intézkedni fog, hogy az államigazgatás területén ezt az alkotmány- és törvénysértõ gyakorlatot azonnal megszüntessék úgy a jogszabályok titkosításának gyakorlatában, mint az országgyûlési képviselõk tájékoztatási kötelezettségének betartásában.

Tekintettel arra, hogy nem tudtam kellõen tisztázni a kérdést, úgy határoztam, hogy a törvényesség és az állampolgárok jogos érdekeinek védelmében önálló képviselõi indítvány formájában országgyûlési határozati javaslatot nyújtok be. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage