Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Azt hiszem, nem véletlen, hogy mostanában, az utóbbi idõszakban napirend elõtt az ellenzéki képviselõk nagyon gyakran felvetik a végkielégítések ügyét, a vagyonadót, általában a pénzügyeket, a társadalom teherbíró képességét, a vagyoni, pénzügyi jellegû kérdéseket.

Gyakorlatilag amit most Pusztai Erzsébet frakcióvezetõ-helyettes asszony is felvetett, teljesen valós probléma, mert az emberek a társadalomban természetesen nem tudják elviselni azt, hogy akár 200-300-szoros jövedelemkülönbségek legyenek. Mint ahogy többször elmondtuk mi, ellenzéki képviselõk, egyértelmûen 1988-ra vezethetõk vissza ezek a problémák, amikor is a korábbi állampárti vezetõknek volt elsõsorban lehetõségük arra, hogy privatizálják, magánosítsák az állami vagyont - sõt mondhatnám, még a szövetkezeti vagyont is -, természetesen a megfelelõ kedvezményezett körökkel, és ezzel nagyon jól is éltek. Ismerjük el, hogy az adott rossz törvények között, mint hal a vízben, úgy éltek ezek a volt állampárti vezetõk, és ezért jöttek létre a többmilliós havi jövedelmek, a menedzserszerzõdések. Tisztelt szocialista képviselõtársak, önöktõl azt várta a társadalom, hogy ezekhez hozzányúlnak.

Fölvetõdik a kérdés, hogy mi a különbség az igazságosztó Mátyás király és az önök szocialista miniszterelnöke között. Az, hogy a miniszterelnök úr is legalább ugyanolyan gyakorisággal járja a vidéket, a falvakat, a tanyákat, a munkásgyûléseket - mint ahogy többször elhangzott, és ahogy Pusztai Erzsébet is elmondta. Ott õ a közhangulat alapján bizonyos ígéreteket tesz, de ezek megmaradnak az ígéret szintjén. Természetes, hogy fõleg ilyen nagyobb szocialista párti rendezvények elõtt jön a több ígéret. Azt mondom, hogy nem a vagyonadóval kell riasztgatni itt az embereket és a vállalkozókat még jobban zsarolni... (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.).., hanem a menedzserszerzõdésekhez kell hozzányúlni, a '88. évi VI. számú törvényt átnézni, és azokat a hibákat, a kapzsiságot igenis el kell ítélni. Köszönöm szépen. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage