Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy önkéntes vagyonadózással senkit nem lehet riasztgatni, merthogy önkéntes. Azt gondolom, hogy ennek következtében túl sok értelme sincs, ugyanakkor a vagyonadóval kapcsolatban nagyon sok érzelem és nagyon sok téves gondolat él a fejekben. Hadd hivatkozzam arra, hogy pár évvel ezelõtt egy vagyonnyilatkozatot tervezett a Pénzügyminisztérium, amely alkotmányellenesnek bizonyult, és azóta ez úgy rögzõdik az emberekben, hogy alkotmányellenes a vagyonnyilatkozat. Holott az a bizonyos alkotmánybírósági határozat azt mondta, hogy a vagyonnyilatkozat akkor alkotmányellenes, ha öncélú, következésképpen a vagyonadó bevezetésének Magyarországon nincs alkotmányos akadálya.

Voltak akkor olyan szakemberek, akik azt mondták, hogy egyforintos vagyonadót kell bevezetni, és máris teljesül. Miért? Merthogy nem tudjuk pontosan, hogy mirõl beszélünk, nem tudjuk, hogy mennyi bevétele származhat az államnak, és nem tudjuk, hogy a vele keltett társadalmi feszültségek megérik-e azt, amirõl egyáltalán beszélünk. Az azonban egészen biztos, hogy a hirtelen ötletek elõrángatása nem viszi elõbbre az ügyet.

Arra is van elvi lehetõség, amit Kádár Béla szavával egyszeri vagyondézsmának lehetne nevezni, de ennek kötelezõnek kell lennie, törvény által szabályozottnak, és azt kellene mondani, hogy igen, nem tudjuk ellenõrizni a kialakult nagy vagyonok forrását, de a társadalom számára azzal legalizáljuk õket, hogy egyszer, egy meghatározott részét a közösség javára fordítjuk. Ezek erkölcsös megoldások, de nem biztos, hogy a gazdaság fejlõdése számára hatásosak, ezért bölcs döntés kell a kormánynak, nem hétvégi ötlet. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

(9.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage