Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársaim! Meglehetõsen furcsának tartom, hogy egy olyan kérdésrõl folytatunk napirend elõtti vitát a parlamentben - az önkéntes vagyonadóról -, amelynek a részleteit igazából még senki nem ismeri, hiszen ez egy javaslat. Szeretnék pontosítani: nem a miniszterelnök ötlete, hanem az MSZOSZ javaslata az, hogy ezt végig kellene gondolni, ki kellene munkálni ennek a részleteit, és nyilván majd ez után lehet döntést hozni arról, hogy ennek a bevezetése értelmes dolog vagy sem.

Tehát azt gondolom, hogy nem kellene prejudikálni ebben a kérdésben. Egyrészt azt szokták a szemünkre vetni, hogy nincsenek javaslataink, nincs elgondolásunk arról, hogy mit szeretnénk. Önök is tudják, hogy az adórendszer átalakítására határozott lépéseket tett a kormány azért, hogy ennek a kiérlelt koncepcióját minél elõbb a kormány, illetve a parlament elé hozhassák. Ezért azt gondolom, hogy a javaslatokat - ha a sajtón keresztül azokról híradás érkezik - akkor érdemes részleteiben vitatni, ha azok részleteit is ismerjük.

Még egy dolgot hadd mondjak: nem szerencsés az, ha egy ellenzéki párt kisajátítja magának azt, hogy a magyar nép véleményét õ tolmácsolja a parlamentben. Képviselõtársaink, a 209 fõs szocialista frakció számos egyéni képviselõje nagyon sok lakossági fórumon vesz részt, nagyon sok fogadóórát tart, ezért ismerjük azokat a gondokat, problémákat, amelyekkel a magyar társadalom küszködik, és próbálunk megoldási javaslatokat is kidolgozni ezek végrehajtására. Hogy ez nem egyszerû kérdés, azt gondolom, ezt senki nem tagadhatja.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage