Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm, elnöknõ. Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon örülnék neki, ha a gazdaságpolitikai vitákat olyan keretek között folytatnánk, ahol tényleg alkalom van arra, hogy érvek és ellenérvek végigmondhatók és végiggondolhatók legyenek, és ne napirend elõtti, egyébként mindennap ismétlõdõ fél szavak, fél mondatok hangozzanak el. Nagyon sok olyan állítás van, amelyek nehezen védhetõk meg egy rendes, komoly vitában, itt azonban lehet olyan látszatokat kelteni, mintha komoly, nagy baj lenne.

Ha azon gondolkodom, hogy mi indokolja a napirend elõtti tegnapi és mai gazdaságpolitikai vitát, talán csak azt tudom rendkívüli ügynek tekinteni, hogy Párizsban és Budapesten egyaránt, egy idõben bejelentették, hogy Magyarország meghívást kapott a legfejlettebb országokat tömörítõ szervezetbe, az OECD-be. Azt gondolom, hogy errõl inkább elismerõ szavakat kellene mondani ebben a Házban, ha napirend elõtt rendkívüli ügyben szeretnénk gazdaságpolitikáról beszélni, nem pedig látszatvitákat provokálni.

Nincs is idõ igazából mindenre reagálni, sõt majdnem hogy semmire nincs idõ reagálni. Néhány gondolatot mégis hadd mondjak. Elhangzott az, hogy a privatizációs bevételek nem segítik a gazdaság közvetlen fejlesztését. Szeretném visszakérdezni Latorcai urat, hogy talán azt szeretné, ha az állam diktálná a gazdaságfejlesztést vagy azt, hogy olyan módon, ahogy most döntött az Országgyûlés, valóban a magángazdaság rendelkezésére álljanak ezek a források. Ugyanis ez a döntésünk következménye.

Ha ezt vitatják ellenzéki képviselõtársaim, tényleg csak annyit szeretnék itt megjegyezni, hogy kerítsünk alkalmat arra, amikor lehet gazdaságpolitikáról beszélni. A kormány ígéreteivel kapcsolatban pusztán csak annyit, hogy a kormány nem azt ígérte, hogy két év alatt felvirágoztatja az országot - amit számon kért Latorcai úr -, hanem azt, hogy megteremti a stabil növekedés feltételeit... (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.).., és megteremti azokat a feltételeket, amelyek alapján ez a növekedés létrejöhet. Úgy érzem, ezt teljesítette is. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage