Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Ház! Én azt gondolom, hogy még ha ezek az idõkeretek nem is alkalmasak egy kiérlelt vita lefolytatására, mégis sokkal lényegesebb, hogy ilyen kérdésekrõl beszéljünk, mint arról, hogy egy másik párt egy nagygyûlésen mit mondott.

A háromszintû nyugdíjrendszerrel kapcsolatban az elmúlt hónapokban súlyos aggályok merültek föl, mert a Pénzügyminisztérium berkeibõl egy ugyancsak háromszintû, de egész más szinteket tartalmazó koncepció jelent meg. Nagyon örülök, hogy a Fidesz a jelenleg hatályos országgyûlési határozatokban - vagy határozatban - rögzítettek mellett kitart, a kereszténydemokraták is ezt teszik.

Annak is örülök, és most nagyon visszaigazolom Kökény államtitkár urat, hogy a pontrendszer a kormány számára is egy elfogadhatónak látszó, vagy legalábbis megfontolandó dolog. Annak idején kereszténydemokrata képviselõk vetették ezt föl, nem volt eléggé kidolgozva, nem épült be a rendszerbe, de azt gondolom, hogy a fejlesztés során mindenképpen figyelembe kell venni; világosabbá és a dolgozó számára átláthatóbbá teszi azt, hogy gyakorlatilag bármely életkorban érdeke, hogy a nyugdíjrendszeren belül elismert és járulékot fizetõ jövedelme legyen.

E tekintetben van egy kis vitám a Fidesszel. A legjobb évek elve és az életkereset elve némileg ütközik egymással. A kereszténydemokraták az életkereset irányába kívánnak elmozdulni, legfeljebb súlyozni lehet bizonyos pontokat. Tehát azt hiszem, hogy itt még kell dolgozni elég sokat, hogy tovább tudjunk menni.

Végül a gyermeknevelési kedvezmény, amely a címben is szerepel, rendkívül jelentõs. A jelenleg meglévõ szolgálatiév-kedvezmény mellett a Fidesz korkedvezményt javasol, a kereszténydemokraták pedig nyugdíjszázalék-emelést javasolnak. Ezek is összeegyeztethetõk. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage